Damen verkoopt Walk-to-Work schip | Maritiem Nederland
Nieuws
De ASV 9020 van Damen is verkocht aan Bibby Marine Services Limited en krijgt de naam ‘Bibby WaveMaster 1’.

Damen verkoopt Walk-to-Work schipRedactie | woensdag 27 januari 2016
Scheepsbouw, Damen, Offshore Wind

Scheepsbouwer Damen heeft zijn eerste Walk-to-Work schip voor het plegen van onderhoud aan offshore windparken verkocht.

De verkoop is ongetwijfeld een kleine opluchting voor Damen want de scheepsbouwer was in september 2014 voor eigen rekening en risico, dus zonder opdrachtgever, aan de bouw van dit schip met typenummer ASV 9020 begonnen. Maar Damen was zo overtuigd van de kracht van het ontwerp dat het dit op speculatie bouwen toch heeft aangedurfd.

Het bijzondere van het ontwerp is volgens Damen-COO Arnoud Damen dat dit het eerste echte, want ook voor landrotten comfortabele Walk-to-Work schip is. De ASV 9020 heeft de accommodatie voor bemanning en passagiers midscheeps in plaats van voorop. Door de accommodatie midscheeps te plaatsen hebben opvarenden minder snel last van zeeziekte.

De tot nog toe gebouwde of in aanbouw zijnde Walk-to-Work schepen zoals de voor de NAM gebouwde ‘Kroonborg’ en de ‘Acta Orion’ van Acta Marine hebben de accommodatie voorop en werkdek achterop. Overigens hebben deze twee schepen ook geen helikopterdek. De schepen die Siemens huurt voor het toekomstige onderhoud van het in aanbouw zijnde Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog hebben ook de accommodatie voorop. Maar net als het schip van Damen worden deze bij Ulstein in aanbouw zijnde schepen ook uitgerust met een helikopterdek.

De koper van de eerste ASV 9020 van Damen is Bibby Marine Services Limited, onderdeel van de Schotse (Glasgow) Bibby Line Group. Het schip staat te boek als Service Operations Vessel en krijgt als naam ‘Bibby WaveMaster 1’. Het schip is bestemd voor het plegen van onderhoud aan windparken op de Noordzee, maar het kan ook worden ingezet voor dienstverlening aan de offshore olie- en gasindustrie.

Naast een bemanning van vijftien personen biedt het 90 meter lange schip accommodatie voor 45 passagiers, dat wil zeggen personeel voor het plegen van onderhoud aan de windturbines. Op het achterdek komen een kraan voor het overzetten van goederen en een loopbrug met bewegingscompensatie. Met die voorzieningen kan tot een golfhoogte van 3 meter veilig worden gewerkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland