Damen: tweede verliesjaar op rij, groeiend orderboek | Maritiem Nederland
Nieuws
Ook offshore support ship Bibby Wavemaster werd gebouwd door Damen Shipyards.

Damen: tweede verliesjaar op rij, groeiend orderboekRedactie | donderdag 30 april 2020
Scheepsbouw

Voor het tweede jaar op rij boekte Damen Shipyards Group in 2019 een negatief operationeel bedrijfsresultaat (- 23 miljoen euro). Door afwaarderingen en een forse voorziening op bestaande projecten resulteerde een nettoverlies van 287 miljoen euro. Positief is dat de orderportefeuille met 400 miljoen euro toenam tot 3,7 miljard euro.

“We hebben hiermee een streep gezet onder het verleden en zijn dit jaar aan een nieuw hoofdstuk begonnen”, zegt CEO Arnout Damen, die op 1 januari 2020 is aangetreden. “De getroffen voorzieningen zijn voor een groot deel terug te voeren op de bijzonder lastige marktomstandigheden in de offshore, bij onderdelen die nu zijn ondergebracht bij de Divisie Mid-Sized Vessels. Te optimistische kosteninschatting en onderschatting van de risico’s lagen hieraan ten grondslag.”

"Ondanks dit resultaat, blijft Damen een solide onderneming met een eigen vermogen van meer dan een half miljard euro en een solvabiliteitsratio van meer dan 37 procent", aldus de CEO. Dat is bovengemiddeld voor kapitaalintensieve bedrijven als Damen.

Standaardisatie en seriebouw

Onder Arnout Damen gaat de scheepsbouwer ‘back to the future’: naar standaardisatie en seriebouw. "Dit zijn niet alleen succesfactoren die tot de grote groei in het verleden hebben geleid, maar ook essentiële voorwaarden om tegemoet te komen aan de megatrends van deze tijd: digitalisering en verduurzaming. Damen Shipyards ambieert hiermee uit te groeien tot de meest toonaangevende ‘green’ en ‘connected’ scheepsbouwer ter wereld.”

Eind vorige jaar heeft de scheepsbouwer een divisiestructuur ingevoerd. Hiermee wordt nog dichter op de klanten en toeleveranciers gewerkt. Damen bestaat nu uit zes divisies: Naval, Yachting, Workboats, Mid-Sized Vessels, aangevuld met twee divisies van voornamelijk autonoom opererende bedrijven Repair & Conversion en Maritime Ventures.

Goede start in 2020

Het nieuwe boekjaar 2020 startte voor Damen met een goed gevulde orderportefeuille van 3,7 miljard euro. Het eerste kwartaal werd afgerond met een positieve ebitda. “Zo boekten we nieuwe orders voor ferry’s, werkboten en sleepboten. Ook werd een tweede, hybride Amels 60 superjacht verkocht en het contract getekend voor de bouw van het Combat Support Ship; de eerste order voor een groot schip voor de Koninklijke Marine in tien jaar tijd. Daarnaast is Damen genomineerd voor het hoofdaannemerschap voor de bouw van ten minste vier MKS180-fregatten, voor de Duitse marine.”

Als gevolg van de Covid-19 pandemie is een voorspelling van het resultaat voor dit jaar niet te geven. Arnout Damen: “We zijn erop gericht om flexibel en alert te reageren op deze uitdagingen. Maar de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers, toeleveranciers, klanten en hun gezinnen is voor ons nu vooral van het grootste belang. Als familiebedrijf hechten we daar veel waarde aan."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland