Damen trekt doek van elektrische snijkopzuiger | Maritiem Nederland
Nieuws
Behalve de ECSD 650 bouwde Damen al elektrisch aangedreven veerboten en een krachtige elektrische sleepboot.

Damen trekt doek van elektrische snijkopzuiger

Lennart Kik | dinsdag 26 mei 2020
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Damen Shipyards heeft het doek getrokken van de ECSD 650, haar eerste elektrische cutter suction dredger. Hiermee zijn niet alleen emissievrije baggerprojecten mogelijk, de elektrische aandrijving zorgt ook voor een aanzienlijke geluidsreductie. Dit maakt de ECSD vooral geschikt voor baggerprojecten in dichtbevolkte en kwetsbare gebieden.

De ECSD is een modulaire dredger, in dit geval gebaseerd op de al langer geleverde ruim 70 m lange snijkopzuiger CSD 650. Re-engineering was niet nodig, volgens Damen. Het enige wat hoefde te gebeuren was de vervanging van de dieselmotoren door elektromotoren.

Op de conventionele CSD 650 zorgen de pontons aan de achterzijde alleen voor drijfvermogen. In de ECSD fungeert het stuurboordponton als 'elektrisch zenuwcentrum'. Dankzij het laagspanningssysteem aan boord blijft het onderhoud eenvoudig, er is ook geen extra training nodig voor de crew. Ondertussen zorgt de vermindering van trillingen tijdens het baggeren voor meer comfort aan boord.

Duurzame scheepsbouwer

De lancering van de ECSD draagt bij aan de ambitie van Damen om de meest duurzame scheepsbouwer te zijn, zegt sales manager Sjoerd de Bruijn. "Onze rol hierin is niet alleen het bouwen van elektrische schepen. Als integrator zorgen wij voor het verbinden en afstemmen van stakeholders uit de industrie en de wetenschap. Op deze manier bouwen we een kennisnetwerk op dat de bredere ontwikkeling van duurzame oplossingen stimuleert en de levensvatbaarheid van de maritieme industrie op lange termijn verzekert."

De elektrificatie van de maritieme industrie valt volgens Damen onder de zogenoemde E3-paraplu: milieuvriendelijk (environmental friendly), efficiënt in bedrijf en economisch levensvatbaar. Damen Shipyards werkt momenteel aan een aantal projecten voor elektrische schepen (waaronder een groot aantal veerboten en een elektrisch aangedreven sleepboot).

Partners Maritiem Nederland