Damen Shipyards en Saab Kockums bekrachtigen samenwerking | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de door Damen en Saab Kockums te bouwen onderzeeboot (foto: Damen)

Damen Shipyards en Saab Kockums bekrachtigen samenwerking

redactie | woensdag 24 oktober 2018
Marine, Scheepsbouw

Tijdens de Euronaval beurs in Parijs hebben Damen Shipyards Group en Saab een intensieve samenwerking aangekondigd. Een eerste gezamenlijk project is de ontwikkeling van een nieuwe expeditionaire onderzeeboot ter vervanging van de bestaande Walrus-klasse.  

"Het vervangen van de onderzeeërs van de Walrus-klasse vraagt om een bijzondere aanpak", zegt Gunnar Wieslander, vice president Saab Kockums. "Om aan de hoogste operationele eisen te voldoen is een combinatie nodig van Zweedse modulaire ontwerp- en productietechnieken en de Nederlandse ervaringen in de scheepsbouw."

"De samenwerking moet uitmonden in een expeditionaire onderzeeboot die volledig is aangepast aan de eisen van de klant. Met deze boten kan de Nederlandse Marine zowel in Europese wateren als wereldwijd een belangrijke rol blijven spelen", aldus Hein van Ameijden, managing partner Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Het ontwerp van de nieuwe expeditionaire onderzeeboot is een doorontwikkeling van de capaciteiten van de Zweedse A26-onderzeeërs. Daarnaast bouwt het voort op de ervaringen met de in Zweden ontworpen Australische onderzeeboten van de Collins-klasse. 

Ook de lessen van het Gotland Mid Life Upgrade-programma van de Zweedse marine komen van pas bij de vernieuwing van de Walrus-klasse. Doel van Damen en Saab Kockums is een van de meest moderne luchtonafhankelijk aangedreven onderzeeboten ter wereld te ontwikkelen. 

Bij de productie van de onderzeeboten worden de taken verdeeld. De drukhuidsecties worden in Zweden gebouwd, waarna de boten worden afgebouwd en geassembleerd in Vlissingen. Ook veel andere Nederlandse marinebouwbedrijven zullen worden betrokken bij de bouw van de nieuwe onderzeeërs.

De samenwerking van Damen en Saab gaat verder dan dit nieuwbouwproject. Beide scheepsbouwers zien een groeiende markt voor dit type geavanceerde onderzeeboten.

Partners Maritiem Nederland