Schonere schepen met Lean Ships | Maritiem Nederland
Nieuws
Samen met sleepvaartbedrijf Svitzer en MTU ontwikkelt Damen Shipyards een sleepboot op CNG.

Schonere schepen met Lean ShipsBart Stam | woensdag 3 juni 2015
Scheepsbouw, Damen

Het Europese innovatieproject Lean Ships moet tal van nieuwe technologieën opleveren die schepen minimaal 25 procent zuiniger maken en de uitstoot van CO2, SO2, NOx en fijnstof drastisch naar beneden brengt. Damen Shipyards is gastheer voor de aftrap op 16 en 17 juni in Gorinchem.

Door zwavelhoudende diesel, stook- en gasolie stoot de scheepvaart aanzienlijke hoeveelheden CO2, NOx, SO2 en fijnstof uit. Om schonere brandstoffen als LNG, CNG (gecomprimeerd aardgas) en methanol maar ook nieuwe maritieme technologieën te stimuleren, heeft de Europese Unie het innovatieproject Lean Ships (Low Energy and Near to Zero Emission Ships) in het leven geroepen. Doel is om in acht deelprojecten het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van kleinere en middelgrote schepen met minimaal een kwart terug te dringen. De emissies van SOx, NOx en fijnstof moet zelfs tot 100 procent naar beneden. Bij Lean Ships zijn 46 rederijen, scheepswerven, maritieme toeleveranciers en onderzoeksinstituten betrokken uit twaalf Europese landen. Er doen twaalf Nederlandse bedrijven en kennisinstituten mee, waaronder MARIN, Wagenborg en Wärtsilä Nederland.

Prominente rol

Nederland speelt volgens Pieter Huyskens, researchmanager van Damen Shipyards, een prominente rol. “Niet alleen coördineert Damen het project Lean Ships, Netherlands Maritime Technology doet samen met zijn Duitse en Italiaanse partners het projectmanagement.”

Over de rol van Damen Shipyards zegt Huyskens: “Enerzijds rapporteren wij over de voortgang aan de Europese Commissie, anderzijds doen wij mee aan twee projecten.” Samen met Svitzer en MTU ontwikkelt Damen een havensleepboot op CNG (gecomprimeerd aardgas). Het tweede project is de ontwikkeling van dual-fuel scheepsmotoren (diesel en methanol) van 200 tot 250 kW voor bijvoorbeeld offshore serviceschepen.

Lean Ships krijgt een subsidie van 17,2 miljoen euro voor vier jaar. Het is een van de eerste projecten van het nieuwe technologieprogramma Horizon 2020.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland