Damen Schelde Naval Shipbuilding bouwt clipper voor Oman | Maritiem Nederland
Nieuws

Damen Schelde Naval Shipbuilding bouwt clipper voor OmanJan Spoelstra | woensdag 15 januari 2014
Scheepsbouw, Damen

Landen met een rijke maritieme historie zijn nog steeds geneigd dit te laten zien door imposante zeilschepen, maar ook door hun marinepersoneel hier op te trainen.

Damen Schelde Naval Shipbuilding is in Vlissingen gestart met de technische inrichting van het Sail Training Vessel (STV) ‘Shabab Oman’. Het schip werd eerder op de werf van Damen in Galati (Roemenië) gedoopt en in december via de Zwarte Zee, Bosporus, Middellandse Zee en de Golf van Biskaje naar Vlissingen gesleept. Dykstra Naval Architects uit Amsterdam ontwierp het schip.

De Shabab Oman is een volledig dwarsgetuigd zeilschip (87 meter lang) met een zeiloppervlak van 2.700 vierkante meter. Het Omaanse ministerie van Defensie zet het schip in om cadetten en officieren te trainen. Daarnaast dient het schip als ambassadeur van het land tijdens handelsmissies, om zo zijn maritieme traditie uit te dragen.

De belangrijkste klus in Vlissingen is het plaatsen van de drie 50 meter hoge stalen/aluminium masten en het aanbrengen van de tuigage. Door diverse handgesneden houten versieringen krijgt het schip een traditionele Omaanse uitstraling. De teakhouten finish en het inrichten van het interieur zullen worden uitgevoerd door Hertel. Alewijnse, Imtech Marine en Johnson Controls installeren de technische systemen.

Na de ‘Stad Amsterdam’ en de ‘Cisne Branco’ (Braziliaanse Marine) is dit Damens derde schip van het type STV Clipper. Damen verwacht de Clipper voor Oman in augustus 2014 op te leveren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland