Damen Offshore Carrier voor Van Oord | Maritiem Nederland
Nieuws

Damen Offshore Carrier voor Van OordJan Spoelstra | woensdag 9 oktober 2013
Scheepsbouw

Van Oord heeft een contract gesloten met Damen voor de bouw van een DP2-kabellegschip voor het aanleggen van offshore windparken.

Dit voorjaar durfde Van Oord topman Pieter van Oord nog geen definitieve uitspraken te doen over grote nieuwbouwplannen in de nabije toekomst, maar het kon maar zo eens zijn dat het volgende grote nieuwbouwcontract de offshore wind divisie van het familiebedrijf zou versterken. Dat is bij deze gebeurd, van Oord laat een nieuw DP2-kabellegschip bouwen door Damen Shipyards.

Het schip wordt gebouwd bij Damen Shipyards Galati in Roemenië en wordt eind 2014 opgeleverd. Het is bestemd voor de installatie van stroomkabels voor windmolenparken op zee. Van Oord is gestart met de voorbereidingen voor het Gemini-windmolenproject, 60 km ten noorden van Schiermonnikoog. Het nieuwe kabellegschip zal onder andere op het Gemini-project worden ingezet.

De investering betreft een multipurpose vessel met een lengte van 120 m, een breedte van 28 m en een DP-systeem. Het schip wordt uitgerust met een carrousel van ruim 5.000 ton en een zware kraan, en is daarmee geschikt voor de installatie van zware en lange exportkabels. Op het schip kunnen negentig mensen worden ondergebracht.

Het schip is van het type Damen Offshore Carrier 7500 (DOC). De DOC is een multifunctioneel schip waarbij het grote obstakelvrije dek voor deze gelegenheid wordt voorzien van de pijpenleginstallatie. Net als Van Oords werkeilanden kan het bedrijf dit schip in de toekomst voor ander offshore werk dan bouw van windparken inzetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland