Damen neemt Keppel Verolme over | Maritiem Nederland
Nieuws
Een halfafzinkbaar boorplatform in één van de Droogdokken van Keppel Verolme

Damen neemt Keppel Verolme overErik van Huizen | maandag 10 juli 2017
Offshore, Scheepsbouw

Damen Shiprepair & Conversion (DSC) heeft per 1 juli de Rotterdamse scheepswerf Keppel Verolme overgenomen van Keppel Offshore & Marine uit Singapore. Vanaf die datum werken de 250 werknemers van de werf onder de vlag van Damen.

Managing director Durk-Jan Nederlof van Damen Shiprepair & Conversion (DSC) is er van overtuigd dat Keppel Verolme een goede aanvulling is op de werven die DSC al heeft in Nederland. Nederlof wijst hierbij op de drie droogdokken van de werf, waarvan de grootste 405 meter lang en 90 meter breed is. Ook heeft de werf de beschikking over bijna twee kilometer aan kade. Het grootste dok van Damen voor de overname bedroeg namelijk ‘slechts’ 307 bij 46 meter. "Hiermee kunnen we onze bestaande klanten nog beter van dienst zijn, maar we zien met de aankoop dus ook nieuwe mogelijkheden", aldus Nederlof.

Damen verwacht met de aankoop straks namelijk een grotere rol te kunnen spelen in onder meer het onderhoud en de reparatie van grotere projecten zoals boortorens en cruiseschepen. Het werk voor Keppel Verolme bestond vooral uit onderhoud en reparatie voor de olie-en gasindustrie. Vanwege de crisis in de offshore nam het werk echter af. De werf kondigde vorig jaar dan ook aan dat 96 van de 350 werknemers hun baan gaan verliezen.

Meer grote schepen

Het huidige Keppel Verolme kent een lange geschiedenis. Al in 1956 besluit Cornelis Verolme als oprichter van de Verolme werven met de bouw van de werf aan de Nieuwe Waterweg te beginnen. Hij begint zijn bedrijf echter al in 1946 met Scheepsinstallatiebedrijf Nederland, enkele jaren later neemt hij werven over in Alblasserdam en Heusden. Omdat de vraag naar steeds grotere schepen toeneemt, realiseert Verolme zich dat hij een nieuwe werf nodig heeft aan diep water en dicht bij zee. De Rotterdamse gemeenteraad gaat begin 1955 akkoord met de uitgifte van 58 hectare grond voor de aanleg van de nieuwe werf. Verolme besluit dan ook al zijn bedrijven samen te brengen onder de naam Verolme Verenigde Scheepswerven (VVS).

In 2002 wordt de Verolme Botlek werf verkocht aan Keppel Offshore & Marine uit Singapore. De werf krijgt hierdoor ook haar huidige naam Keppel Verolme.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland