Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kotters | Maritiem Nederland
Nieuws
De kielleggingsceremonie voor beide boomkorkotters vond plaats op 8 oktober in Polen.

Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kottersRedactie | donderdag 15 oktober 2020
Scheepsbouw, Visserij

Maritiem Nederland schreef al eerder over een opvallende 'nieuwbouwgolf' in de kottervisserij. Ook Belgische kottereigenaren kiezen voor Belgische werven. In opdracht van twee Zeebrugse klanten, Rederij Devan en Rederij Long Ships, legde Damen Maaskant onlangs in Polen de kiel voor twee nieuwe boomkorkotters.

De nieuwe boomkorkotter voor Rederij Devan gaat 'Z21 Avanti' heten. Het zusterschip voor Rederij Long Ships 'Z91 Franson'. Toen eigenaar Steve Depaepe van Rederij Devan zich in 2018 ging oriënteren op de toekomst van zijn visserijbedrijf, kwam hij na gesprekken met Maaskant tot de conclusie dat één hoogefficiënt schip rendabeler zou zijn dan de twee minder efficiënte schepen die hij nu in de vaart heeft.

Het besluit van eigenaar Eddie Cattoor van Rederij Long Ships om in een nieuw vissersschip te investeren was gebaseerd op andere overwegingen. “We keken al wat langer uit naar nieuwbouw. Nu is de tijd rijp. De visprijzen en quota zijn naar tevredenheid, de gasolieprijs is redelijk en ons huidige vaartuig is aan vervanging toe. Kortom, een goede tijd om te investeren.”

Bestaand basisontwerp

De twee nieuwe schepen zijn gebaseerd op het BT3808-model van Damen. De BT3808 is dankzij haar specificaties die voldoen aan de door het Belgian Maritime Inspectorat (BMI) vastgestelde toegestane lengte en tonnage, perfect geschikt voor deze twee ervaren visserijbedrijven. Het basisontwerp is in samenwerking met SIP Marine aangepast om het brandstofverbruik omlaag, en de trekkracht omhoog te krijgen.

Lager brandstofgebruik

“Het doel is een zo hoog mogelijk rendement te bereiken door de weerstand van het schip te verminderen met als gevolg een lager brandstofverbruik”, zegt commercieel manager Jeroen van den Berg van Damen Maaskant. “Om concurrerend te blijven, moeten de exploitatiekosten op elke mogelijke manier omlaag. Om precies dát te leveren, zijn we bij Maaskant continu bezig om elk aspect van het ontwerp en van de verdere afbouw van onze visserij-ontwerpen op te waarderen." Vooral de doorontwikkelde Damen BT3808 boomkorkotter biedt eigenaren en operators volgens Van den Berg "veel voordelen in het commercieel uitdagende visserijbedrijf van nu".

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland