Damen Maaskant bouwt innovatieve boomkorkotter | Maritiem Nederland
Nieuws
Dankzij het ontwerp van Damen Maaskant wordt de netto stuwkracht van de Z-91 Franson verhoogd met 12 procent.

Damen Maaskant bouwt innovatieve boomkorkotterRedactie | donderdag 19 december 2019
Visserij

Damen Maaskant gaat een 38 m lange boomkorkotter bouwen voor de Belgische Rederij Long Ships. Het wordt een schip van een nieuw ontwerp – het type BT3808 – dat door de werf wordt ontwikkeld om twaalf procent meer trekkracht te realiseren tijdens het vissen. 

Damen Maaskant heeft het nieuwe schip 'Z-91 Franson' ontworpen binnen de maximale lengte en de maximale tonnage die de Belgische maritieme regelgeving toestaat. De werf heeft samen met Sipmarine een studie uitgevoerd naar brandstofbesparing ten opzichte van de huidige rompvormen in Belgische visserijvloot. De 'Z-483 Jasmine' van een collega reder is hierbij als uitgangspunt genomen, aangezien dit het jongste schip is (2000) waarvan de digitale data voorhanden waren. Als resultaat wordt de netto stuwkracht (de kracht die overblijft om de netten te slepen) van de Z-91 Franson verhoogd met 12 procent.

Familie-visserijbedrijf

Rederij Long Ships is in 1934 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaar (Eddie Cattoor)  en is al die tijd in handen van de familie gebleven. Het nieuwe schip gaat de huidige boomkorkotter 'Z-90 Francine' van het bedrijf vervangen.

Het visserijbedrijf is van plan om met het nieuwe schip op de huidige manier te blijven doorvissen, vrijwel jaarrond met de matten, behalve tijdens de zomercampagne in de Golf van Biscaje. ”Maar als de quotaverdeling niet wijzigt, hebben wij daar in het afgelopen jaar voor het laatst gevist”, zegt eigenaar Eddie Cattoor.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland