Damen levert vijf e-ferries aan Arriva Kopenhagen | Maritiem Nederland
Nieuws
De e-ferries van Damen dragen bij aan een schoner en duurzamer openbaar vervoer in Kopenhagen.

Damen levert vijf e-ferries aan Arriva KopenhagenRedactie | dinsdag 7 juli 2020
Scheepsbouw

Damen heeft vijf elektrisch aangedreven ferries van het type 2306 E3 afgeleverd aan Arriva Denemarken in Kopenhagen. Arriva exploiteert de schepen namens het Deense OV-agentschap Movia. De levering van deze veerboten draagt bij aan de ambitie van Damen om 's wereld meest duurzame scheepsbouwer te worden.

Toen Movia in Kopenhagen de openbare aanbesteding voor openbaar vervoer over water uitbracht, was schoner en duurzamer vervoer een belangrijke doelstelling. Movia zat hierbij op de lijn van zowel Arriva, dat innovatie omarmt om de impact op het milieu te verminderen, als Damen dat 's werelds meest duurzame scheepsbouwer wil worden.

Emissieloos varen

De veerboten zetten een aanzienlijke stap in de richting van emissieloos varen, waardoor de NOX-uitstoot van het openbaar vervoer in Kopenhagen met 2,5%, de CO2-uitstoot met 10% en de deeltjesemissies met 66% worden verminderd.

Computational fluid dynamics werd toegepast op het rompontwerp, waardoor de weerstand in het water tot een minimum wordt beperkt, terwijl geavanceerde software de relatie tussen motorkoppel en vaarsnelheid meet. Dit resulteert in een optimaal gebruik van minder zware batterijen, energieverbruik en - uiteindelijk - bedrijfskosten.

De veerboten zijn voorbereid voor monitoring op afstand. Op basis van een netwerk van sensoren kan Damen's remote monitoring afdeling een dashboard opzetten dat gegevens over vaarpatronen, de levensduur van de batterijen en de deining van de golven volgt. Dit maakt finetuning van de operatie mogelijk, een grotere efficiëntie en verminderde stilstand voor onderhoud.

Full service dienstverlening

Voor dit project heeft Damen een rol als integrator op zich genomen. Dit omvat onder meer het onderzoeken van walstroomoplossingen voor elektriciteitsvoorziening - in overeenstemming met Movia's vereiste dat 60 procent van de elektriciteit voor de operatie afkomstig is van een duurzame bron.

Martin Verstraaten, salesmanager bij Damen: “Dit is naar mijn mening waar Damen echt waarde toevoegt aan een project. Onze betrokkenheid is niet beperkt tot de scheepsbouw alleen, we nemen de verantwoordelijkheid voor het hele project. We bieden een spilpositie waar alle betrokken partners bij het project samenkomen om hun individuele rollen in overeenstemming met elkaar te vervullen. Hiermee profiteert het project van een samenhangende, gecentraliseerde aansturing voor maximale efficiëntie. ”

In nauwe samenwerking met Echandia Marine, Heliox en Staubli ontwikkelde Damen een oplossing om de batterijen bij het aanmeren in slechts zeven minuten duurt opnieuw op te laden. De laadoplossing bestaat uit een innovatief auto-afmeersysteem om een ​​veilige verbinding tussen het schip en de laadinfrastructuur te garanderen.

Transformatie in volle gang

Damen heeft onlangs de Electric Cutter Suction Dredger 650 onthuld en blijft werken aan een aantal hybride en elektrische projecten. Het gaat onder meer om twee volledig elektrische veerboten voor Ontario (Canada) en om vier hybride schepen die in de toekomst kunnen worden omgebouwd tot volledig elektrische voortstuwing voor BC Ferries in British Columbia (Canada). Vorig jaar werd 's werelds eerste volledig elektrische havensleepboot met 70 ton trekkracht gebouwd voor de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland