Damen levert patrouilleboten voor Nigeriaanse klant op | Maritiem Nederland
Nieuws

Damen levert patrouilleboten voor Nigeriaanse klant op

Jan Spoelstra | dinsdag 17 mei 2016
Scheepsbouw, Damen

Om LNG-tankers die van en naar een Nigeriaanse haven varen te beschermen, bouwde Damen vier bepantserde patrouilleboten.

Het gaat om vier boten van type ‘Damen Stan Patrol 1605 ballistic protected security patrol vessels’ voor het bedrijf C&I Leasing. De schepen gaan LNG-tankers escorteren van en naar de Nigeriaans LNG Bonny Terminal, alsmede lichte kustwachttaken uitvoeren.

C&I Leasing is een van de grootste spelers in Nigeria op het gebied van offshore support schepen. Het bedrijf heeft een langlopend contract met NLNG (Nigeria LNG) om de schepen die zijn terminals aan doen te beschermen.

De 16 meter lange en 5 meter brede schepen hebben een aluminium romp en composieten superstructure. De opbouw is bewerkt met kogelwerende materialen om de bemanning te beschermen. Om ondanks dit extra gewicht niet in te leveren op prestaties, werden de motoren en waterjets opgewaardeerd.

De oplevering van de schepen komt een jaar na de opening van een Damen Service Centrum in Port Harcourt. Vandaaruit traint Damen de bemanning en levert het Nederlandse concern reserveonderdelen. Het onderhouden van de Damen schepen gaat meestal gepaard met samenwerking met lokale bedrijven.

De vier patrouilleboten zijn volledig bij Damen in Gorinchem afgebouwd.

Partners Maritiem Nederland