Damen levert geavanceerd patrouilleschip aan Mexico | Maritiem Nederland
Nieuws
Het nieuwe long range ocean patrol vessel van de Pola-klasse van de Mexicaanse marine.

Damen levert geavanceerd patrouilleschip aan MexicoRedactie | maandag 10 februari 2020
Marine, Scheepsbouw

Op 7 februari heeft Damen ARM Reformador ‘Longe Range Ocean Patrol Vessel’ (POLA) afgeleverd aan de Mexicaanse marine. Het 107 m lange patrouilleschip is technologisch het meest geavanceerde schip in Latijds-Amerika.

Het schip is gebouwd voor en door Mexicanen, benadrukt Horacio Delgado, directeur Damen Shipyards Mexico. “We zijn trots dat de bouw van dit schip een aanzienlijke Mexicaanse footprint heeft. Dit project bevat 750 manjaren directe Mexicaanse werkgelegenheid, 400 directe banen en 2.000 indirecte banen”.

De POLA 101 zal de Mexicaanse marine in staat stellen missies uit te voeren ter bescherming van de Mexicaanse soevereiniteit, internationale veiligheidssamenwerking, wetshandhaving, long range reddingsoperaties en humanitaire hulp.

Sigma-fregat

Het 107 m lange schip is gebaseerd op het Sigma-fregat 10514 van Damen. Het is de tiende in zijn soort. Dit fregat is het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen de Koninklijke Marine en de Nederlandse maritieme industrie. Sigma is een bewezen ontwerp dat profiteert van de kennis die binnen de Nederlandse marinebouw aanwezig is. Vanuit Nederland waren onderzoeksinstituut MARIN en een cluster van zeventig bedrijven, waaronder Thales uit Hengelo, betrokken bij het POLA-project. Daarnaast werkte dit cluster samen met verschillende lokale Mexicaanse bedrijven.

Modulaire bouw

Het ontwerp van Damen Sigma kan overal ter wereld op meer dan één locatie tegelijk modulair worden gebouwd. Voor het Mexicaanse project zijn twee van de zes modules gebouwd bij Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Nederland. Een Mexicaans team was in Nederland gevestigd, om dit proces te begeleiden en op een intensieve manier kennis op te doen. De overige vier modules zijn door het Mexicaanse productieteam gebouwd bij Astimar 20 in Salina Cruz, samen met onderaannemers en leveranciers. Na voltooiing zijn de zes modules samengebracht voor eindmontage, integratie, inbedrijfstelling en beproeving. Damen zorgde voor begeleiding en bood daarnaast een intensief technologie- en trainingsprogramma.

Dertiende Damen-schip

De relatie van Damen met Mexico beslaat meer dan 40 jaar. De Mexicaanse marine is al lange tijd klant van Damen en de POLA 101 is hun dertiende Damen-schip. Eerdere leveringen omvatten een breed palet van schepen. Van patrouilleschepen tot logistieke ondersteuningsschepen en een Damen Cutter Suction Dredger 650. De schepen worden gebouwd volgens het bedrijfsmodel van Damen Technical Cooperation, waarmee het bedrijf heeft bijgedragen aan de kennis en kunde van de Mexicaanse scheepsbouwindustrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland