Damen levert bunkerstation aan veerdienst | Maritiem Nederland
Nieuws
Damen levert bunkerstation aan veerdienst

Damen levert bunkerstation aan veerdienst

Erik van Huizen | vrijdag 12 april 2013
Scheepsbouw, Damen

Damen Services Special Projects heeft voor de Veerdienst Gorinchem een bunkerstation ontworpen.

De veerdienst neemt het nieuwe inname- en afgiftestation eind april in gebruik. Nu maakt de veerdienst nog gebruik van een aanmeerponton met een klein gasolietankje.
Het nieuwe bunkerstation aan de Buiten de Waterpoort in Gorinchem bestaat uit een ponton en een steiger. In het midden staan de twee Kiwa-gecertificeerde opslagtanks voor 15.000 liter gasolie. Twee andere tanks, met een capaciteit van 1.500 liter, zijn bedoeld om de veerponten van smeerolie te voorzien en om vuile smeerolie in te kunnen nemen. De tanks zijn voorzien van ontluchting en beluchting die uitmonden in de twee lantaarnpalen bovendeks. Voor de juiste diepgang en trim heeft het bunkerstation twee ballasttanks aan de zijkant.
Het bunkerstation is via een vaste walaansluiting continu voorzien van stroom. Het elektrisch systeem is explosievrij geïnstalleerd.
Volgens de gemeente kwam van alle aannemers die mochten tenderen voor het bunkerstation Damen als beste uit de bus. De gemeente deed al eerder zaken met Damen - de werf bouwde al twee schepen voor de gemeente - en selecteerde niet alleen op prijs, maar ook op betrouwbaarheid.
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het bunkerstation inmiddels goedgekeurd.

Partners Maritiem Nederland