Damen levert 7-Stars op aan Rederij Groen | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Damen levert 7-Stars op aan Rederij GroenJan Spoelstra | woensdag 29 april 2015
Offshore, Scheepsbouw, Damen

Op 28 april leverde Maaskant Shipyards (onderdeel van Damen) het seismisch ondersteuningsvaartuig '7-stars' (35 x 8,7 meter) op aan Rederij Groen. Het betreft de laatste uit een serie van drie zusterschepen.

De schepen zijn ontworpen om seismische onderzoeksschepen, en de vaak kilometers lange kabels met microfoons die ze meeslepen, te beschermen tegen overig scheepvaartverkeer.

"Deze schepen doen naast de beveiligingstaken alles om ervoor te zorgen dat kostbare seismische onderzoeksschepen niet naar binnen hoeven, zoals bemanning aflossen," aldus Henk Groen, eigenaar van Rederij Groen. Zo is het schip uitgerust met een Heila dekkraan die twee ton aan voedingsmiddelen en licht materieel kan overzetten.

De schepen varen soms rustig langszij van offshoreschepen, moeten soms over lange afstanden gemobiliseerd worden en op een ander moment moeten ze snel (max. ca. 14,5 knopen) in de richting van onoplettende koopvaardijschepen varen. "Voor dat diverse operationele profiel hebben we gekozen voor een dieselelektrische voortstuwing," legt Groen uit. In de machinekamer liggen drie Caterpillar generatorsets die stroom leveren aan twee elektromotoren (2 x 500 kW) die twee roerpropellers (Veth) onder het achtersteven aandrijven. Naar gelang de energiebehoefte schakelen automatisch één, twee of drie generatoren in.

Grote oliemaatschappijen draaien in verband met de lage olieprijs momenteel grote investeringen terug. Is er wel voldoende werk voor dit soort schepen? Groen: "De 7-stars voert de komende twee weken stand-by taken uit voor onze klant Dolphin (Noorwegen) in de Noordzee. Daarna gaat ze terug naar Maaskant om eventuele kinderziektes uit het schip te halen. Vervolgens gaat het schip naar Noorwegen voor ondersteuningswerkzaamheden bij seismisch onderzoek naar olie- en gasreserves." Groen legt uit dat deze schepen in samenspraak met de klant voor de dalende olieprijs zijn besteld, maar dat het momenteel wel lastig is om Groen zijn  volledige vloot van bijna 30 schepen aan het werk te houden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland