Damen krijgt coördinatierol Europees defensieproject | Maritiem Nederland
Nieuws
Op 14 december vond de kick-off van Sea Defence plaats, met leden van het consortium, Europese Commissie en lidstaten.

Damen krijgt coördinatierol Europees defensieprojectRedactie | donderdag 17 december 2020
Marine, Maritieme Cluster, Scheepsbouw

De Europese Commissie heeft het project SEA Defence (Survivability, Electrification, Automation, Detectability, Enabling Foresight of European Naval Capabilities in Extreme conditions) geselecteerd binnen het European Defence Industrial Development Programme. (EDIDP 2019). Damen Shipyards krijgt een coördinerende rol in dit industriële defensieproject.

Het EDIDP, dat de weg effent voor het Europees Defensiefonds, richt zich op de bevordering van een sterke en innovatieve defensie-industrie en op het vergroten van de autonomie en het technologisch leiderschap van de EU op het gebied van defensie. 

Bijzonder aan het project is dat de leidende Europese marinebouwers, samengebracht binnen SEA Naval (een werkgroep van brancheorganisatie SEA Europe), hun krachten hebben gebundeld om toekomstige technologische uitdagingen en kansen te identificeren op het gebied van onderzoek en capaciteit voor de volgende generatie marineplatforms.

Acht EU-lidstaten

SEA Defence wordt ondersteund door acht deelnemende EU-lidstaten, geleid door het Nederlandse ministerie van Defensie, en zorgt ervoor dat de onderzoeksinitiatieven en de daaruit voortvloeiende projecten effectief bijdragen aan het versterken van de Europese zeestrijdkrachten tegen mogelijke toekomstige dreigingen.

Het consortium bestaat naast Damen uit de volgende partners: Fincantieri (I), Naval Group (F), Navantia (E), Saab Kockums (Zweden), Zee Europa (B), ThyssenKrupp Marine Systems (D), Odense Maritime Technology (DK), Lürssen Defence (D) en de onderzoeksinstituten TNO, Marin en CTN (E).

Op 14 december vond de virtuele kick-off van SEA Defence plaats, met vertegenwoordigers van het consortium, de Europese Commissie en de acht deelnemende EU-landen. Deze week heeft de Europese Commissie ook de Grant Agreement getekend. In totaal is er 14,29 miljoen euro beschikbaar voor het Europese industriële defensieproject.

Nieuwe marineplatforms

Het SEA Defense-project zal een haalbaarheidsstudie uitvoeren om een ​​routekaart op te stellen van de technologie voor toekomstige marineplatforms en aansluitende Europese ontwikkelingsprogramma's. De studie zal de volgende problemen aanpakken: lagere detecteerbaarheid, hogere overlevingskansen tegen moderne bedreigingen aan de oppervlakte en ondergrond, inclusief bedreigingen met hoge snelheid en zwermen, vermindering van scheepsbewegingen, verbeterde opwekking en opslag van elektriciteit, vermogen om te opereren in een extreem klimaat, vergroting van de autonomie en automatisering.

Voor elk gebied zal het project de state-of-the-art technologie in kaart brengen en de impact van scheepsbouw op capaciteiten, budget en interfaces beoordelen. Het zal ook aanbevelingen doen om ervoor te zorgen dat de Europese scheepsbouwsector innovaties kan realiseren die klaar zijn voor de volgende generatie marineplatforms, vanaf hun ontwerp of tijdens hun levenscyclus.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland