Damen en Skoon werken samen aan duurzame scheepvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van een mogelijke toepassing van de Skoonboxes  in de binnenvaart (beeld: Damen Shipyards)

Damen en Skoon werken samen aan duurzame scheepvaart

redactie | woensdag 25 juli 2018
Scheepsbouw, MET Event

Damen Shipyards Group en startup Skoon Energy gaan samenwerken om de energietransitie in de maritieme sector een boost te geven. Eerste vrucht van de samenwerking is een proef met zogenoemde 'Skoonboxes' aan boord van een dieselelektrisch aangedreven binnenvaartschip. 

Als startup richt Skoon zich op optimaal gebruik van opgewekte schone energie. Door pieken in de energieproductie van windmolens en zonnepanelen op te vangen, deze groene energie op te slaan in Skoonboxes (uitwisselbare accu's ter grootte van één TEU) en beschikbaar te stellen voor diverse toepassingen in de scheepvaart. 

Dankzij het nieuwe partnerschap kan Skoon profiteren van Damen's ervaring met complexe scheepsbouwsprojecten en haar wereldwijde commerciële netwerk.

Nieuwe norm

"Met deze samenwerking toont Damen zijn engagement om duurzame oplossingen mogelijk te maken binnen de maritieme sector. We kijken er naar uit om samen met Damen volledig elektrische aandrijving de norm te maken", aldus Peter Paul van Voorst, oprichter van Skoon Energy.

"Onze ervaring is dat het delen van kennis en ideeën cruciaal is bij het stimuleren van innovatie en het aanmoedigen van duurzaamheid", zegt Arnout Damen, commercieel directeur van Damen. "Het idee van Skoon Energy heeft snel de aandacht getrokken. Hun focus op het verbeteren van de milieuprestaties van de maritieme industrie is volledig in lijn met onze eigen ambities. We verwachten een vruchtbare samenwerking om grootschalige elektrische aandrijving van schepen mogelijk te maken."

Tijdens het MET Event van Maritiem Nederland ontving Peter Paul van Voorst de prijs voor meest veelbelovende startup.

Partners Maritiem Nederland