Damen doopt tweede patrouilleschip Nationale Politie | Maritiem Nederland
Nieuws
Het lichte gewicht van de SPa 2005 zorgt niet alleen voor een hogere snelheid maar ook voor een lager brandstofgebruik.

Damen doopt tweede patrouilleschip Nationale PolitieRedactie | maandag 3 februari 2020
Scheepsbouw

Bij Damen Shipyards in  Gorinchem is een Stan Patrol 2005 voor de Nationale Politie gedoopt. Het nieuwe patrouilleschip, de P64, is het tweede in een contract voor zes schepen tussen Damen en de politie.

De politie zal de nieuwe Stan Patrol (SPa) 2005 inzetten op de binnenlandse waterwegen. De aluminium romp en de bovenbouw van vezel versterkte composiet zorgen ervoor dat het schip licht genoeg is voor snelle en effectieve politiepatrouilles. De SPa 2005 is uitgerust met een dubbele schroef en heeft een maximumsnelheid van 40 km per uur.

Lichtgewicht met Hull Vane

Het lichte gewicht zorgt niet alleen voor een hogere snelheid, maar ook voor een lager brandstofverbruik en lagere uitlaatemissies. De P64 voldoet aan de nieuwste Europese emissienorm Euro 5 voor binnenvaartschepen en beschikt over een uitlaatgasnabehandelingssysteem. De brandstofefficiëntie wordt nog verder verbeterd door toevoeging van een Hull Vane. Dit innovatieve scheepsbouwelement is een onderwatervleugel die onder het achterschip is bevestigd en zorgt voor een hogere brandstofefficiëntie.

In de loop van de tijd heeft Damen dertig Stan Patrol schepen geleverd aan de Nederlandse politie. De meest recente order werd geplaatst na een Europese aanbesteding, waarbij een contract werd afgesloten voor drie Stan Patrol 2005 en drie Stan Patrol 2506 schepen. Het eerste schip, een SPa 2506, werd op 29 november gedoopt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland