Damen bouwt 'Waddenzee proof' ponton voor vloeibaar afval | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Maritiem Milieu Ponton op de locatie Texel Oudeschild van Damen Shipyards Den Helder (foto: Damen)

Damen bouwt 'Waddenzee proof' ponton voor vloeibaar afvalredactie | dinsdag 26 februari 2019
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Met financiële steun van het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland heeft Damen Shipyards Den Helder op Texel een Maritiem Milieu Ponton gebouwd. Het ponton is ontworpen voor de verwerking van vloeibaar scheepsafval en het voorkomen van morsen van milieuvervuilende stoffen, zeker in een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee.

De gangbare afvalpontons voldoen weliswaar aan de huidige milieu-eisen, maar zijn verre van veilig. Een klein ongeval kan ernstige gevolgen hebben zo dicht bij de Waddenzee. Het specifiek voor dit werk ontworpen ponton heeft een geautomatiseerde afvalinname vol controleprocessen. De ‘one stop’ uitvoering vergroot de veiligheid en minimaliseert milieurisico’s met een zeeschip langszij en temidden van allerlei logistieke en industriële drukte.

Het Milieu Ponton is ingericht om alle soorten scheepsafval in te nemen, zoals afvalwater, ballastwater, bilgewater, spuitwater ten gevolgen van schoonwassen, olie en verf. Deze afvalstoffen worden direct gefilterd, gescheiden en zo nodig gereinigd. Vervolgens worden ze voor vernietiging afgevoerd, schoon geloosd op het riool of hergebruikt.

Het Milieu Ponton biedt een oplossing waar zeeschepen veilig kunnen afmeren en milieuvriendelijk hun afvalstoffen kunnen afgeven. Het levert niet alleen een bijdrage aan het behoud van een schone en gezonde Waddenzee, maar kan een stimulans zijn voor maritieme onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en de bijbehorende werkgelegenheid.

 Demonstratieproject

Het ponton dient tevens als demonstratieproject waarmee Damen nieuwe technologie en ‘gereedschappen’ onder de aandacht wil brengen bij bijvoorbeeld andere scheepswerven, havenbedrijven en jachthavens.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland