Damen bouwt vijf elektroveerboten voor Kopenhagen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de vijf elektrische veerboten voor Kopenhagen (foto: Damen)

Damen bouwt vijf elektroveerboten voor Kopenhagenredactie | donderdag 5 juli 2018
Scheepsbouw, Smart Maritime Technology

In opdracht van Arriva Danmark gaat Damen Shipyards vijf elektroveerboten bouwen van het type 2306 E3. De ferries worden ingezet door het Deense OV-agentschap Movia in Kopenhagen.

Damen won de tender voor de bouw van de nieuwe veerboten door sterk in te zetten op duurzaamheid. Varen op biodiesel en een hybride motorisering werd ook overwogen, maar uiteindelijk bleek een volledig elektrische veerboot de meest duurzame optie. Daarnaast moesten de ferries tenminste zestig passagiers kunnen vervoeren en functioneren binnen de bestaande infrastructuur en dienstregeling. 

Damen heeft een ontwerp gemaakt voor een veerboot met een capaciteit van tachtig passagiers, die kan aanmeren aan de bestaande aanlegsteigers. Aan beide uiteinden van de route installeert Damen oplaadpunten waar de veerboot binnen zeven minuten volledig kan worden opgeladen.

Door de afwezigheid van dieselmotoren opereren de ferry's geluidsarm en trillingsvrij. Het passagierscompartiment wordt verdiept aangelegd en beschikt zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant over grote ramen. Het stuurhuis is juist hoger geplaatst zodat de operators een optimaal zicht hebben.

De veerboten krijgen een stalen romp en stevige spatborden. In combinatie met de elektrische voortstuwing moet dit ook het onderhoud volgens Damen tot een minimum beperken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland