Damen bouwt platform supply vessel om tot visvoerboot | Maritiem Nederland
Nieuws
De conversie van de Eidsvaag Opal duurde 346 dagen en was door de coronamaatregelen iets later klaar dan voorzien.

Damen bouwt platform supply vessel om tot visvoerboot

Redactie | maandag 23 november 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) heeft het voormalige platform supply vessel 'World Opal' omgebouwd tot een visvoerboot voor het Noorse Eidsvaag. Het is een conversieproject van superlatieven. Na oplevering is de 'Eidsvaag Opal' de grootste visvoerboot ter wereld en voor DSAm is de conversie het grootste project van het jaar. 

Damen moest onder meer het schip met 5 meter verlengen. Dit hield in dat de werf de romp in tweeën sneed en nieuwe stalen profielen aanbracht. Damen moest ook het schip verbreden - met behulp van een reeks zijboxen - om de visvoerboot extra stabiliteit en laadvermogen te geven.

Daarnaast voorzag de werf het schip van 35 nieuwe silo's oom fish farms te bedienen met verschillende soorten visvoer en een ladingruim voor big bags met kleinere hoeveelheden voer. In totaal kan de Eidsvaag Opal tot 2.800 ton visvoer vervoeren. Damen heeft het schip ook uitgerust met vijf nieuwe kranen en een afvoersysteem met transportbanden, emmers, liften en een afvoerarm.

FMJ Marine Automation verzorgde de elektrische werkzaamheden. De toeleverancier verwijderde alleen al zo'n 480 kabels - ongeveer 15 kilometer - uit de oude vrachtsystemen. In totaal trok het bedrijf 51 kilometer kabel en werden 1.237 kabels op het schip aangesloten.

875 ton staal

DSAm haalde de conversieopdracht binnen dankzij de nabijheid van Niron Staal, de gespecialiseerde staalfabrikant van Damen. Ook de eerdere conversie-ervaring voor de aquacultuursector en de bekendheid met het schip (dat in 2013 als platform supply vessel door Damen werd gebouwd) speelden een rol. In totaal werden ruim dertig extra secties van in totaal 875 ton aan nieuw staal aan de 'Eidsvaag Opal' toegevoegd. 

Tijdens de conversie werd de 'Eidsvaag Opal' 5 meter langer en 2,4 meter breder (foto: Damen). Tekst gaat verder onder de foto.

In week 43 onderging de Eidsvaag Opal haar eerste belasting om het nieuwe systeem te testen. Voor de proef werd het schip geladen met 180 ton voer in de silo en 55 ton in big bags. Het laden verliep goed en er waren slechts kleine aanpassingen aan de laadapparatuur in de bigbagruimte nodig. Het voer werd gelost bij een viskwekerij in de buurt van Tromsø, waarna de capaciteit en kwaliteit werd goedgekeurd door de producteigenaar. In week 44 werd voor een tweede test een grotere lading van 700 ton vervoerd.

CO2-besparing

Eidsvaag zet het schip in voor de Fjordfrende-samenwerking met Skretting en Cargill. Normaal gesproken zijn Skretting en Cargill concurrenten op de visvoermarkt, maar om logistieke redenen werken ze in dit project samen. Het partnerschap wordt gefinacierd door de Europese Commissie, om de duurzaamheid en efficiëntie in de aquacultuursector te vergroten. Dankzij Fjordfrende wordt de CO2-uitstoot van beide bedrijven met een vijfde verminderd, een reductie van 10 à 20 miljoen kg CO2 per jaar.

 

 

Partners Maritiem Nederland