Damen: 80 procent marine-order komt toe aan Duitsland | Maritiem Nederland
Nieuws
Een eerste schetsontwerp van een fregat in de MKS 180-klasse.

Damen: 80 procent marine-order komt toe aan DuitslandRedactie | dinsdag 14 januari 2020
Marine, Scheepsbouw

Damen Shipyards is "uitermate trots en tevreden" met het verwerven van de order van het Duitse ministerie van Defensie voor de bouw van ten minste vier 'Multi-Purpose Combat Ship MKS 180'-fregatten. De hoofdaannemer van het Nederlands-Duitse consortium wil "tachtig procent van de totale netto-investering in Duitsland besteden". 

De schepen zullen worden gebouwd op Blohm + Voss werf in Hamburg en op andere scheepswerflocaties van de Lürssen Group. Thales Nederland zal de in eigen huis ontwikkelde elektronische applicatiesystemen leveren. Ook hierbij is het de bedoeling dat ongeveer 70 procent van de diensten wordt geleverd door de Duitse dochteronderneming van Thales en door andere Duitse onderaannemers.

Nederlandse inbreng

Nederlands enige marinebouwer is blij met zijn rol als hoofdaannemer in het Duitse project en de verdeling van de werkzaamheden over de Duitse en Nederlandse industrie. "Voor Nederland levert het nationale kennis en kunde op om ook in de komende marinebouwprojecten voor fregatten en onderzeeboten de Nederlandse overheid de optie te bieden om dit soort strategische programma’s in eigen land te laten uitdenken, engineeren, managen en uitrollen", aldus Damen.

Daarnaast draagt het 'MKS 180'-project bij "aan het borgen van de exportkracht en het zelfscheppende vermogen van zowel de Nederlandse als Duitse marinebouw op de langere termijn. Het project opent ook perspectieven voor de gevraagde Europese samenwerking op het gebied van defensiematerieel."

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland