Daling olie- en kolenoverslag zet Amsterdam in de min | Maritiem Nederland
Nieuws
Vollers Holland heeft in de haven van Amsterdam een bulkcapaciteit voor cacao van 250.000 ton (foto: Vollers)

Daling olie- en kolenoverslag zet Amsterdam in de minredactie | donderdag 2 augustus 2018
Havenbedrijf Amsterdam

Port of Amsterdam zag de overslag in het eerste halfjaar met 4,8 procent dalen tot 40,2 miljoen ton. Ook de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad liep terug. Belangrijkste oorzaak is een substantiële daling van de olie- en (vooral) de kolenoverslag.

De overslag van steenkool daalde in de eerste zes maanden van 2018 met 25,5 procent tot 6,4 miljoen ton. De overslag van olieproducten nam met 6,7 procent af tot 22,1 miljoen ton. Die laatste daling wordt verklaard door onder meer onderhoud aan één van de terminals en minder handel op de termijnmarkt in met name diesel.

Tegenover de daling van de overslag van fossiele brandstoffen staat een forse stijging van de overslag van droge bulkproducten. Door de sterk gestegen import van bouwmaterialen als zand en grind steeg de overslag met 16,8 procent tot 5,2 miljoen ton. De overslag van agribulk nam toe met 18,5 procent naar 3,9 miljoen ton.

De containeroverslag steeg met 29,6 procent naar 454.000 ton (45.457 TEU), onder meer door de komst van Samskip die een lijndienst onderhoudt met Engeland. De stijging van de containeroverslag is ook terug te zien in het aantal scheepsbezoeken. Dit steeg naar 2.514 (+4,4 procent).

Het aantal zeecruiseschepen dat Amsterdam in het eerste halfjaar bezocht, bedroeg 74 (tegen 53 vorig jaar). Het aantal riviercruiseschepen steeg in het eerste halfjaar van 2018 naar 1.272. Dit waren er vorig jaar in dezelfde periode 1.015.

Opnieuw groei

Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: "De bouwdrift in Nederland zie je terug in de flinke stijging van de overige droge bulk, waar grind en zand onder vallen. Ook maken we met de komst van Samskip een sterke groei door in containeroverslag en zien we dat de short sea niche waarop wij ons richten, zich sterk ontwikkelt. Voor de rest van het jaar verwachten wij opnieuw groei in deze segmenten. Of er ook sprake zal zijn van een aanhoudende daling van de olieproducten is moeilijk te voorspellen. Wij zijn een internationale handelshaven waardoor geopolitieke ontwikkelingen van invloed zijn op de volumes die onze haven passeren. Olieproducten blijven voorlopig een belangrijke ladingstroom voor ons." 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland