Cutterzuiger Willem van Rubroeck voor het eerst in actie | Maritiem Nederland
Nieuws
Cutterzuiger Willem van Rubroeck is gebouwd om te baggeren in zeer harde rotsachtige ondergrond.

Cutterzuiger Willem van Rubroeck voor het eerst in actieredactie | woensdag 2 juni 2021
Baggeren

De nieuwe cutterzuiger Willem van Rubroeck, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 41.346 kW de grootste in de vloot van Jan De Nul Group, is aan zijn allereerste opdracht in Mauritanië begonnen. In de haven van de hoofdstad Nouakchott werkt het schip aan de uitdieping van het toegangskanaal, het havenbassin en de aanmeerplaats voor de nieuwe ARISE-haventerminal. 

Willem van Rubroeck snijdt eerst de harde ondergrond voor, waarna de sleephopperzuiger James Cook het gesneden materiaal kan opbaggeren. In totaal verwijdert het duo, geassisteerd door de bakken Pinta, Boussole, L’Aigle en Le Guerrier, 3 miljoen m³ harde ondergrond in Mauritanië.

In juli en augustus verhuizen Willem van Rubroeck en James Cook even naar de noordelijker gelegen havenstad Nouadhibou om er in opdracht van mijnbouwbedrijf Société Nationale Industrielle et Minière (SNIM) rotsbanken in het 3 km lange buitenkanaal weg te baggeren. In september keren beide schepen terug naar Nouakchott om daar de werken in opdracht van ARISE Mauritania af te ronden.

Uitdagende weercondities

Beide projecten worden grotendeels in open zee uitgevoerd. En precies daarvoor is Willem van Rubroeck volgens Jan De Nul de juiste keuze. Deze krachtige cutterzuiger is de grootste uit de cuttervloot van de maritieme aannemer met een totaal geïnstalleerd vermogen van 41.346 kW, drie baggerpompen van elk 8500 kW, een cuttervermogen van 8500 kW en een cutterbereik tot 45 meter diepte.

Willem van Rubroeck is gebouwd om te baggeren in zeer harde rotsachtige ondergrond. Dankzij zijn omvang houdt dit schip ook stand in moeilijkere omstandigheden, zoals in hogere golven en uitdagendere weercondities.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland