Curaçao ideale oefenlocatie voor Deep Divex | Maritiem Nederland
Nieuws
In het heldere water bij Curaçao oogt zo'n granaat een stuk minder gevaarlijk.

Curaçao ideale oefenlocatie voor Deep DivexRedactie | maandag 28 september 2020
Marine

De internationale diepduikoefening Deep Divex zou voor de marine de eerste grote internationale oefening worden sinds 2006. Door de coronacrisis haakten de duikteams van Canada, Italië, Noorwegen en Portugal af. Samen met de Belgische marine viel er in het water bij Curaçao de afgelopen weken toch tot op grote diepten te duiken.

In totaal deden 32 Nederlanders, zeven Belgen, drie buitenlandse observanten en het duikteam van het Caribisch gebied mee aan Deep Divex. Door Covid-19 was het lastig om steeds 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Van een verloren oefening was echter geen sprake, want met enige creativiteit werd een oplossing gevonden. “We hebben een teambubbel ingesteld”, vertelt hoofd van het diepduikteam luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Ronald Donker. Binnen deze bubbel mochten de deelnemers wel binnen 1,5 meter afstand komen. “Daarnaast had elk team eigen voertuigen en kamers waar alleen leden mochten komen. Alles wat gebeurde, vond steeds plaats in hetzelfde team."

Die oplossing kon op lof rekenen van de observanten uit Duitsland en Canada. Die landen stuurden vanwege de coronacrisis geen team, maar waren wel benieuwd hoe de Belgische en Nederlandse eenheden te werk gingen. “Die waren zeer enthousiast. Dat was heel positief.”

Duiken met heliox

Ook met andere obstakels werd vindingrijk omgesprongen. Het zeven man sterke team uit België had aanvankelijk bij aankomst op Curaçao twee weken in quarantaine gemoeten, aangezien België daar als oranje land werd aangemerkt. Na overleg met onder meer de GGD op Curaçao werd besloten dat het team twee weken afgezonderd in Den Helder mocht verblijven. Op die manier konden de Belgen op het eiland direct aan de slag.

Diepduiken is niet voor iedereen weggelegd, want op een diepte van meer dan 60 m is een standaard persluchtcilinder niet toereikend. De duikers werken met heliox, een mengsel van helium met zuurstof. Dat levert een iets ander stemgeluid op, maar zorgt er wel voor dat de duikers op grote diepten bijvoorbeeld bommen onschadelijk kunnen maken.

Aangenaam en helder

Qua omstandigheden had niemand wat te klagen. Het water in de Caracasbaai was met 30 graden meer dan aangenaam. Bovendien is het daar zo helder, dat het zicht perfect is. Op een diepte van 80 meter speelden zich onder meer scenario’s af waarbij bommen en oefenmijnen gelokaliseerd en geïdentificeerd moesten worden. “We houden dit soort oefeningen ook weleens in de Noordzee bij Noorwegen, maar daar ben je veel bezig met de stroming en het gebrekkige zicht. Daar hoef je hier op Curaçao niet op te letten”, aldus Donker.

De eerste duikers keren op 28 september – opnieuw in de teambubbel – terug naar Nederland. Als het aan Donker ligt, is er over vijf jaar een nieuwe oefening. Dan wel met een groot aantal andere NAVO-landen. “Dat is wel ons voornemen. Dit is echt een ideale oefenlocatie.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland