Cruiseport Amsterdam gaat voor de wind | Maritiem Nederland
Nieuws
Cruiseport Amsterdam gaat voor de wind

Cruiseport Amsterdam gaat voor de windGerrit-Jan Hulsebos | dinsdag 9 oktober 2012
Cruise

Ondanks dat het de Nederlandse cruiseterminals voor de wind gaat, zijn zeilende cruiseschepen een zeldzame verschijning op de Noordzee. Windstar Cruises kleurt de zomerse topmaanden.

Het jaar is nog niet afgesloten, maar 2012 kan voor Cruiseport Amsterdam al niet meer stuk. In totaal staan bijna tweehonderd zeegaande cruiseschepen op de kalender, een ongeëvenaard succes. Op het hoogtepunt van het cruiseseizoen mocht Passagiers Terminal Amsterdam (PTA) in juli en topmaand augustus, met respectievelijk 23 en 28 schepen op de teller, rederij Windstar opnieuw verwelkomen. De 5-master, met 187 meter het grootste motorzeilschip ter wereld, bezocht Amsterdam in 2003 voor het laatst.
Waar onze hoofdstad in zijn geschiedenis menig zeilende windjammer van formaat al heeft verwelkomd is de vloot van het verzelfstandigde Windstar een klasse apart. Tot 2007 maakte de rederij deel uit van reputatiegenoot Holland America Line/Carnival Cruises. Op een korte vergezelreis van Amsterdam naar Antwerpen wordt duidelijk dat de 'Wind Surf', met maximaal 312 passagiers de grootste uit de vloot, geen concessies heeft gedaan aan stijl en comfort. De smaakvolle hutten, Wind Surf Lounge en Yacht Club kregen begin dit jaar al een opknapbeurt. Eind van dit jaar volgen de laatste handelingen van de 18 miljoen dollar kostende cosmetische upgrade, inclusief de kleinere zusterschepen 'Wind Spirit' (vorig jaar te gast in IJmuiden) en 'Wind Star'. Alle verwerven daarmee met recht de vergelijkbare allure en status van private yacht.

 

Contrast
Amper ontmeerd worden de zeilen nog even kortstondig gehesen. De loods manoeuvreert onder nauwlettend toezicht van kapitein Peter Harris behendig door het Noordzeekanaal en de Noordersluis. De 14 mijl naar het zeegat, een dikke twee uur varen, staan in schril contrast met de beoogde tien uur durende transit van het Scheldeloodsstation naar Antwerpen in het vooruitzicht. Antwerpen moet het dit jaar doen met slechts 27 geboekte schepen. Windstar Director Marine Operations Sander Groothuis is onder de indruk van het enthousiasme en de inzet waarmee de stad zijn haven aan de man brengt. “Een centrale ligplaats op de rivier, een voor dit schip zeer geschikte terminal en een gedreven schepen (wethouder België, red.) voor cultuur en toerisme, Philip Heylen, met aandacht voor onze specifieke wensen maken Antwerpen tot een aantrekkelijke bestemming.”
Tot groot ongenoegen van Groothuis gooit de toegenomen wind en zeegang in de vroege ochtend roet in het eten. De loodsdienst bij de Steenbank Vlissingen is gestaakt en de Wind Surf zet noodgedwongen koers naar Dover, de eerstvolgende haven in het reisschema. Met een straffe noordenwind gaat het vervolgens onder zeil en ruime wind met een dikke acht knopen door het Engels Kanaal naar de overkant. Groothuis nuanceert de brandstofbesparingen van ruim 50 procent. “Een setje zeilen gaat vijf jaar mee. We hebben net alles vernieuwd.”
Vanaf december varen alle drie schepen weer in het Caribisch gebied. Voor 2013 is de Noordzee niet in het reisprogramma van Windstar opgenomen. Groothuis laat echter weten dat Nederland in de volgende jaren weer zal worden overwogen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland