Cruisehaven Scheveningen | Maritiem Nederland
Nieuws

Cruisehaven Scheveningen

Mischa Brendel | woensdag 29 oktober 2008

Vandaag biedt het Consortium ‘Cruiseport The Hague, Port of Holland’ de resultaten aan van een onderzoek naar drie scenario’s voor de aanleg van een Next Generation Cruisehaven in de nieuwe buitenhaven van Den Haag/Scheveningen.

Het consortium, bestaande uit projectontwikkelaar AM, woningcorporatie Vestia en cruiseport-specialist Züblin Grenada, heeft op vraag van de Raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening drie scenario’s voor de aanleg van een cruisehaven nader onderzocht. Dit naar aanleiding van een initiatiefplan dat het consortium zelf lanceerde in 2006. Bij de plannen voor de cruisehaven zijn twee stedenbouwkundige bureaus ingeschakeld: SMC Alsop uit Londen en Bermello Ajamil & Partners uit Miami.

 

 

Lees verder onder de afbeelding.

Stedenbouwkundig ontwerp van SMC Alsop uit Londen.

Stedenbouwkundig ontwerp van SMC Alsop uit Londen.Naar aanleiding van het onderzoek dat is uitgevoerd naar een cruisehaven in de nieuwe buitenhaven van Den Haag/Scheveningen, concludeerde het consortium dat het scenario waarbij de cruiseterminal aansluit op het Norfolkterrein de voorkeur verdient. Hiervoor geeft het consortium de volgende redenen op:

  • Stedenbouwkundige oriëntatie op de zee en centrale ligging;
  • Logistiek en verkeerstechnisch;
  • Nautisch;
  • Financiële haalbaarheid;
  • Minste belemmering voor het zicht op zee.

De ontwikkeling van een dergelijke haven vereist een investering van circa 220 miljoen euro. Volgens het consortium wordt de financiering van de haveninfrastructuur en de landaanwinning mogelijk gemaakt door de realisering van een vastgoedprogramma van ongeveer 800 woningen, commercieel vastgoed en een multifunctioneel cruiseterminalcomplex.

 

 

Lees verder onder de afbeelding.

Stedenbouwkundig ontwerp van Bermello Ajamil & Partners uit Miami.

Stedenbouwkundig ontwerp van Bermello Ajamil & Partners uit Miami.Het consortium verwacht naar aanleiding van het onderzoek dat er jaarlijks ruim 100 schepen met circa 250.000 passagiers en zo’n 40.000 bemanningsleden in de cruisehaven aan zullen meren, die in totaal circa 30 miljoen euro gaan besteden. De cruisehaven zou ook 1.200 tot 1.500 nieuwe banen creëren.

De gemeente Den Haag zal zich nu over het onderzoeksrapport van het consortium buigen. Aan de hand van een milieueffectrapportage en een haalbaarheidsanalyse zal zij met een definitief besluit komen.

 

Beeld: AM

Partners Maritiem Nederland