Janny Kok | donderdag 9 juli 2015
Havenbedrijf Rotterdam, Grootste schepen, Cruise
De gerenoveerde cruiseterminal in Rotterdam is klaar om straks zestig schepen per jaar te ontvangen – er wordt al gesproken over negentig per jaar.
Het budget van 3,24 miljoen euro, dat B en W van Rotterdam al in 2009 voor renovatie van de Cruise Terminal Rotterdam had gereserveerd, is eindelijk gespendeerd. Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) paste ongeveer 4 miljoen euro bij, waardoor de monumentale Cruise Terminal Rotterdam voor de scherp gecalculeerde prijs van bijna 7 miljoen euro kon worden opgeknapt en gemoderniseerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en HbR COO Ronald Paul openden op 8 juli de terminal, die nu naar eigen zeggen “gereed is om ’s werelds grootste cruiseschepen te ontvangen”.
De terminal mag dan wel klaar zijn voor de toekomst, maar die duurt slechts tien jaar. Gevraagd naar de duurzaamheid van die investering binnen een relatief beperkte periode, zegt HbR projectmanager Vastgoed Cleo Hupkes-Lenger: “Dat is ingegeven door het beschikbare budget dat aan renovatie en modernisering kon worden uitgegeven, en aan het feit dat de stedelijke omgeving en de scheepvaart almaar verandert.”
“Schepen worden steeds groter en mensen komen steeds dichter bij de terminal te wonen”, zo heet het als het gaat om de mogelijkheid dat de Cruise Terminal Rotterdam over tien jaar zal moeten worden aangepast op de dan zichtbare ontwikkelingen. In 2013 hielden de gemeente Rotterdam en het HbR rekening met een mogelijke verdubbeling op jaarbasis van dertig naar zestig aanlopen van supergrote cruiseschepen. Nu wordt al uitgegaan van de mogelijkheid dat er jaarlijks negentig cruiseschepen Rotterdam zouden kunnen aandoen. Meer kan de Cruise Terminal Rotterdam nu ook niet ontvangen.
Opdrachtgevers, architect David Baars van TomDavid Architecten en aannemers Era Contour en Heijmans hebben binnen de marges moeten opereren van de drie extra vergunningen die moesten worden aangevraagd. Die gingen over de aanlichting van de karakteristieke bogen van het terminalgebouw dat Rijksmonument is, de passagiersbrug en de zogenoemde 'op up luggage store’ die zo nodig 3.000 m² extra ruimte toevoegt aan de 1.000 m² ruimte voor de koffers van de cruisepassagiers.