Contract Pioneering Spirit voor onderzeese pijpleiding | Maritiem Nederland
Nieuws
De Pioneering Spirit van het Zwitsers-Nederlandse Allseas. Foto: Allseas

Contract Pioneering Spirit voor onderzeese pijpleiding

Jan Spoelstra | donderdag 8 december 2016
Offshore, Pioneering Spirit

De Pioneering Spirit gaat 900 km pijpleiding leggen in de Zwarte Zee. De klus volgt op het ontmantelen van een 24.000 ton wegend productieplatform van Shell dat deze zomer gepland staat.

Het grootste schip ter wereld (382 x 124 meter) lag de afgelopen twee jaar in de Alexiahaven op Maasvlakte 2, omdat de installatie van het hefsysteem de nodige vertraging opliep. Op 8 december maakte Allseas echter bekend dat het bedrijf in opdracht van South Stream Transport het eerste deel van de TurkStream offshore pijpleiding gaat leggen in de Zwarte Zee. Daarmee lijkt het schip definitief begonnen met het terugverdienen van de 2,4 miljard euro die het gekost heeft.

De Pioneering Spirit heeft een 2.000 ton S-lay pijpenlegsysteem, dat in staat is pijpen te leggen van ondiep tot zeer diep water. Het schip kan dankzij twee productiestraten voor de te leggen pijpleiding, zes lasstations en zes coatingstations ongekend snel pijpen leggen. De werkzaamheden starten in de tweede helft van 2017, Allseas heeft een optie op het leggen van het tweede deel van de pijpleiding.

Deze zomer ontmantelde de Pioneering Spirit een 13.500 ton wegend productieplatform (Yme) voor de Noorse kust. Bij terugkeer in de Alexiahaven op Maasvlakte 2 zijn de laatste vier van in totaal zestien hefbalken met een hefcapaciteit van 3.700 ton per stuk geïnstalleerd en zijn de stempels voor het Yme-project verwijderd. In november voer het schip uit om het hefsysteem te testen tijdens zware weersomstandigheden.

Momenteel ligt het schip weer in de Alexiahaven, alwaar het volledige topsides liftsysteem en het pijpenlegsysteem gebruiksklaar gemaakt worden voor de aankomende projecten: de verwijdering van het 24.000 ton zware Shell Brent Delta platform en aansluitend de installatie van lijn 1 van de 900 km, 32-inch TurkStream pijpleiding in de Zwarte Zee.

Partners Maritiem Nederland