Contargo stapelt 3 hoog ondanks lage bruggen | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'MS Centurion' bij de brug 'Pont des Trous' in Dornick (België). Foto: Contargo

Contargo stapelt 3 hoog ondanks lage bruggenRedactie | maandag 25 juli 2016
Binnenvaart

Contargo vervoerde in juli voor het eerst 84 TEU op één schip in drie lagen over noord Franse wateren, met bruggen met beperkte doorvaarthoogte.

Het vervoer van de 84 twintigvoetsequivalenten ging over de Schelde in Frankrijk van Bruay-sur-l'Escaut (Escaut Valenciennes Terminal) naar Antwerpen. Het door Contargo gecharterde 'MS Centurion' (105 x 9,5 m), voerde het bijzondere transport uit. Contargo is een vervoersorganisatie die jaarlijks 2,3 miljoen TEU aan containers van zeehavens in noordwest Europa doorzet naar het achterland en 25 binnenvaart containerterminals exploiteert.

De Centurion vaart al jaren voor Contargo North France en in het verleden vervoerde het schip maximaal 72 TEU in twee lagen tussen de containerterminals in de regio Valenciennes en de zeehavens in Antwerpen en Rotterdam. Na een haalbaarheidsstudie organiseerde Contargo op 11 en 12 juli een testvaart met drie lagen containers.

Door te werken met zware containers voor extra diepgang en geen high cubes in te zetten, kon er in drie lagen worden beladen en kon de Centurion ook 6,1 meter hoge bruggen passeren.

Varen met drie lagen containers betekent volgens Gilbert Bredel, directeur van Contargo North France een verhoging van de capaciteit. In theorie kunnen dit type schepen tot 117 TEU per reis, en daarmee 50% meer dan in twee lagen, vervoeren. "Aan de laagste Scheldebruggen komen we echter één meter doorvaarthoogte te kort om op betrouwbare, reguliere basis alle typen containers in drie lagen te vervoeren.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland