Containerterminal Veghel profiteert van nieuw Máximakanaal   | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Rijkswaterstaat

Containerterminal Veghel profiteert van nieuw Máximakanaal  

Erik van Huizen | donderdag 12 februari 2015
Binnenvaart

De eerste binnenvaartschepen gingen 19 december over het nieuwe Máximakanaal rond ’s-Hertogenbosch. De binnenvaart hoeft hiermee niet meer door het centrum van de stad.

Ook kunnen nu schepen van 105 x 9,60 x 3 meter (klasse IV) over het kanaal naar de Maas. Business manager Michel van Dijk van containerterminal Veghel is na bijna twee maanden tevreden met de opgewaardeerde vaarweg. Hij zet al volop grotere schepen in. “De meeste varen bij ons vast in relatie, maar onze buren en overburen zetten ook al volop grotere schepen in. Je ziet daardoor wel het aandeel kleinere schepen teruglopen. Tegelijkertijd zien wij nog steeds toegevoegde waarde voor de kleinere schepen omdat nou eenmaal niet elke vervoersvraag gebaat is bij een schip van 1.800 ton of 99 TEU. Er zal echter wel minder lading voor de kleinere schepen zijn dan voorheen.”

Voor Van Dijk is omloopsnelheid en bezettingsgraad het belangrijkste. “Het grote voordeel is dat we nu het best passende schip bij de lading kunnen zoeken waarbij maximale afmetingen niet per definitie optimaal zijn. We kunnen nu in ieder geval de capaciteit flexibeler inzetten en meer ladingen combineren. Zo kunnen schepen die wij vast inzetten zowel containers als bulk voor ons gaan varen omdat er naast de containers ook volop gewerkt wordt aan projecten die redelijk wat volumes aan bulkgoederen teweeg gaan brengen. Dit is nu ook competitief met grotere schepen waar het met de Kempenaars met 2,10 m diepgang niet competitief was.”

Uitbreiding

Vanwege de grotere schepen en het daarmee gepaard gaande werk, wordt de containerterminal met twee hectare uitgebreid. “En vanaf eind mei starten we met de opbouw van de nieuwe brugkraan. Door de uitbreiding voor de containers ontstaat ook meer ruimte voor de overslag van bulkgoederen waarbij je kunt denken aan primaire en secundaire grondstoffen voor de bouw, Afvalstoffen maar ook agrarische grondstoffen. We beschikken in ieder geval over een zeer uitgebreide milieuvergunning die de op- en overslag van heel veel goederen mogelijk maakt.”

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 5 maart het nieuwe Máximakanaal officieel. Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is bij de opening aanwezig.

Partners Maritiem Nederland