Antoon Oosting | dinsdag 12 juli 2016
Havens
De haven van Hamburg investeerde vorig jaar 145 miljoen euro, wat de komende jaren nog zal oplopen. Dat geld gaat zitten in vooral nieuwe kades, nieuwe hogere kranen, extra capaciteit in het vervoer van de containers via het spoor en de automatisering van de terminals.
Rotterdam heeft zijn Tweede Maasvlakte aangelegd, Antwerpen zijn Deurganckdok en droomt al weer van het Saeftinghedok, maar ook Hamburg ziet zich gedwongen miljarden euro’s te investeren in uitbreiding van terminals en vervanging van een brug. “Zelfs als we soms niet helemaal begrijpen waar de grote containercarriers mee bezig zijn, zullen we toch gewoon moeten volgen”, zegt Stefan Behn, bestuurder van Hamburger Hafen und Logistik AG die drie containerterminals in de Hamburger haven exploiteert met een marktaandeel van 65 procent. De vierde is van Eurogate. Alle drie de HHLA-terminals worden momenteel uitgebreid en geschikt gemaakt voor de categorie van allergrootste containerschepen (ca. 20.000 TEU). Behn deed zijn uitspraak tijdens een presentatie in het kader van een door de SMM-beurs georganiseerde perstour.
Voor de investeringen heeft HHLA hetzelfde bureau, het Amerikaanse Navis, ingehuurd als de Rotterdamse RWG-terminal. Hamburg is een echte spoorhaven. Van de containers wordt 30 procent aan- en afgevoerd per spoor wat Hamburg nog verder wil opkrikken. Ter vergelijking: Rotterdam zit momenteel op slechts 12 procent containers per spoor.
Maar de grootste investering die de havenstad pleegt om als containerhaven mee te kunnen blijven doen in de concurrentie met Rotterdam en Antwerpen is de vervanging van de Köhlbrandbrücke over de Elbe. Met een doorvaarthoogte van 54 meter is deze niet hoog genoeg meer voor de grootste categorie containerschepen. Voor 2030 moet deze in 1974 gebouwde brug zijn vervangen door een nieuwe met een doorvaarthoogte van maar liefst 75 meter. Kosten hiervan bedragen tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro.
Daarmee moet ook Hamburgs oudste, grootste en meest efficiënte terminal de Container Terminal Altenwerder (CTA) bereikbaar blijven voor de grootste categorie schepen (20.000 TEU). Anders dan Rotterdam die zijn haven steeds verder richting zee heeft uitgebouwd, heeft Hamburg alleen ruimte om verder landinwaarts uit te breiden ten zuiden van de CTA.