Contactgroep voor offshore service en support vessels | Maritiem Nederland
Nieuws
De ‘Seazip 2’ van Seazip Offshore Services is speciaal ontworpen voor klein onderhoud aan offshore windturbines. Foto: Flying Focus

Contactgroep voor offshore service en support vessels

Paul Steenhoff | dinsdag 10 juni 2014
Offshore, Offshore Wind

Het gaat goed met service en offshore support vessels in Europa. Zo goed zelfs dat ECSA in Brussel besloten heeft er een speciale contactgroep voor in het leven te roepen.

Volgens een recente studie van ECSA (European Community Shipowners’ Associations, de belangenbehartiger voor alle reders in 22 Europese landen, red.) is namelijk het Europese aandeel van de wereldwijde offshore vloot gegroeid van 28 procent in 2005 naar 37 procent in 2014, gemeten in brutotonnage. Officieel gaat de groep ‘ECSA Sectorale Contact Groep voor Service en Offshore Support Vessels’ heten en zal de kick-off bijeenkomst op 8 juli plaatsvinden.

“De groep zal voornamelijk bestaan uit vertegenwoordigers van bedrijven, is de eerste in zijn soort en is een bewijs van de gretigheid van ECSA om ook aandacht te besteden aan sectorspecifieke kwesties”, zegt ECSA secretaris-generaal Patrick Verhoeven.

“Europa - en dan voornamelijk Noorwegen, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Nederland - zijn leidend in de offshore omdat offshore een belangrijke economische activiteit is geworden wat betekent dat ze ook de gespecialiseerde schepen zijn gaan bouwen om de offshore installaties te onderhouden”, zegt Dimitrios Banas, manager communication and information bij ECSA. “Scheepswerven in Europa kunnen niet concurreren met bijvoorbeeld Azië als het gaat om het bouwen van relatief eenvoudige schepen, zoals bulkcarriers en containerschepen, en zijn dus gespecialiseerd geraakt in niche-sectoren zoals offshore, die om meer gekwalificeerde arbeidskrachten en meer technologie vragen dan andere schepen. Dat maakt dat Europa een bijzondere positie inneemt als het gaat om service en offshore support vessels.”

Partners Maritiem Nederland