Consortium bouwt eerste drijvende zonnefarm op zee | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Nationaal Consortium Zon op Water deed eerder onderzoek naar drijvende zonneparken (foto: Rijkswaterstaat)

Consortium bouwt eerste drijvende zonnefarm op zeeredactie | woensdag 7 februari 2018
Offshore

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen werken de komende drie jaar aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Met financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bouwt het consortium een drijvende centrale die schone energie op kan wekken middels zonnepanelen op zee.

Het consortium bestaat uit ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy. Daarnaast voert Universiteit Utrecht samen met Oceans of Energy een onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van een eerste prototype op zee. Dit wordt vergeleken met productie op land; de verwachting is dat de productie op zee gemiddeld genomen 15 procent hoger zal liggen.

“Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten. Met de kennis en ervaring van deze Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven uit de offshore industrie zijn we overtuigd van succes,” aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van initiatiefnemer Oceans of Energy.

Van Hoeken realiseerde eerder de drijvende getijdencentrale Bluetec, die een jaar lang schone energie opwekte uit de getijden bij Texel. Hij werd hiervoor benoemd tot Ingenieur van het Jaar in 2015 en ontving als eerste de Prins Friso Ingenieursprijs.

Ruimte in offshore windparken

Grootschalige zonne-energiesystemen op zee bestaan nog niet. Zon op zee is een unieke duurzame manier om energie op te wekken omdat het geen ruimte op land inneemt. Ideaal voor eilanden en afgelegen plekken wereldwijd. Door in de toekomst gebruik te maken van de ruimte tussen de offshore windmolens op de Noordzee kan op dezelfde oppervlakte vele malen meer energie worden opgewekt.

“De potentie van zonne-energie is enorm", zegt Wijnand van Hooff, programmadirecteur Zonne-energie TKI Urban Energy. "De mogelijkheden van drijvende zonneparken om een aanzienlijk gedeelte van deze potentie in te vullen zijn gigantisch, maar de innovatie-uitdagingen zijn ook aanzienlijk. Door de kennis op het gebied van zonnestroomtechnologie en offshore-kennis bij elkaar te brengen, wordt in Nederland een geheel nieuwe toepassing van zonne-energie ontwikkeld."

Financiële steun

Het consortium ontvangt gedurende drie jaar tijd financiële steunvan RVO.nl vanuit de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken. “Naast additionele duurzame energieproductie kan het project ook leiden tot verduurzaming van olie- en gasplatforms. RVO.nl kijkt met belangstelling uit naar de resultaten, waaronder de opbrengsten en levensduur, in deze lastige veeleisende zee-condities”, zegt Frank Witte, manager Energie-Innovatie
bij RVO.nl. 

“Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met zijn maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben", zegt Van Hoeken. "Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij wereldwijd een grote positieve impact te creëren.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland