Begripvolle reacties, maar ook “dit komt onverwacht” en “dit is wel een vergaande actie”. Dat hoorde Ard-Jan Kooren, ceo Kotug International, vanuit de markt op het bericht over de verkoop van alle aandelen in Kotug Smit Towage.
Deze week werd bekend dat de joint-venture van familiebedrijf Kotug en maritieme aannemer Boskalis Westminster in de tweede helft van dit jaar eigendom zal worden van de Spaanse Boluda Groep. “De verkoop past in de strategie om de havensleepdiensten in Noordwest Europa te laten voortbestaan”, zegt Kooren.
Evenals Boskalis-ceo Peter Berdowski laat Kooren er geen misverstand over bestaan dat de machtsverhoudingen van havensleepdiensten en containerrederijen in onbalans zijn. Hierdoor is consolidatie het enige middel om niet te bezwijken onder de druk die grote rederijen de havenslepers opleggen om onverantwoord lage prijzen voor hun diensten te berekenen.
Een paar containerrederijen reageerden geschokt op het bericht, maar ook zij hadden kunnen zien aankomen dat havensleepdiensten niet zonder consolidatie kunnen overleven. De verkoop van het 50/50 belang van Boskalis en Kotug Smit aan Boluda past in de strategie die ook het Spaanse familiebedrijf hanteert. “Bovendien krijgen de klanten een partij terug die meer kan bieden dan wij in de samenwerking met Boskalis”, zegt Kooren die hieraan toevoegt dat de Noordwest Europese havensleepdiensten waarop de overeenkomst met Boluda van toepassing is 25 procent van de totale business van Kotug International bestrijken.
De havens in Nederland, België, Duitsland en het VK komen in het pakket van het Spaanse familiebedrijf, waar het complementaire diensten kan aanbieden aan hetgeen er nu aan assistentie wordt geboden.
Voor Kotug blijft de strategische focus gericht op gestage verdere groei op wereldschaal. Kooren bevestigt dat de beslissing tot verkoop van de aandelen Kotug Smit Towage niet zonder emotie is gegaan. “Ik heb geprobeerd een traditionele familieonderneming op een onconventionele manier te leiden. Daarbij speelt emotie een rol, maar er moeten ook rationele beslissingen worden genomen.”
Vooralsnog voorzien betrokkenen geen hindernissen die de aandelenverkoop zouden kunnen tegenhouden. De Autoriteit Consument en Markt en de Europese mededingingswaakhond zouden de transactie kunnen tegenhouden als - bijvoorbeeld - het Duitse sleep- en bergingsbedrijf Fairplay alle aandelen had willen kopen, maar Boluda komt hier naar verwachting mee weg. Als tijdens het boekenonderzoek lijken uit de kast vallen, gaat de verkoop niet door. Ook dat is niet waarschijnlijk.
Dat Kooren er niet in slaagt het zelfstandig voortbestaan van de havensleepdiensten zeker te stellen, typeert volgens Ben Vree, oud-ceo van Smit International, de huidige marktsituatie. “De mannen op de sleepboten zullen dat ook beseffen. Daarbij komt dat Boluda een familiebedrijf met zeer professionele mensen is. Ik was daarvan al onder de indruk bij Smit International en was destijds zelfs van plan Boluda te kopen. De marktsituatie is in de loop van jaren werkelijk veranderd. De markt is nu écht uitgebeend.”