Concordia Damen bouwt riviercruiseschip voor A-ROSA | Maritiem Nederland
Nieuws
De romp van het 135 m lange nieuwe riviercruiseschip wordt versleept naar de werf van Damen Shipyards in Gorinchem.

Concordia Damen bouwt riviercruiseschip voor A-ROSA

redactie | vrijdag 30 april 2021
Scheepsbouw, Cruise

Concordia Damen heeft de bouw van de romp voltooid van riviercruiseschip  'E-Motion'. Het schip wordt volgend voorjaar toegevoegd aan de vloot van A-ROSA Flussschiff uit Rostock. Voor de volgende fase van de bouw wordt de romp met het heavy-lift schip Yacht Express vervoerd naar Damen Shipyards Gorinchem, waar de afbouw van de E-Motion plaatsvindt.

Met een lengte van 135 en een breedte van 17,7 meter zal het vierdeks schip 140 hutten hebben, variërend van tweepersoonskamers tot gezinscabines. Qua passagiersaantallen wordt de A-Rosa E-Motion het grootste cruiseschip dat op de Rijn vaart. De meeste hutten hebben een eigen balkon en accommodatie met aparte woon- en slaapgedeeltes. Het schip bevat onder meer een speellounge en een zwembad voor kinderen, naast een groter zwembad voor alle leeftijden op het zonnedek. Het restaurant krijgt ook een apart eetgedeelte voor kinderen. 

Voor volwassenen komt er een breed scala aan voorzieningen, waaronder een sauna, whirlpool, ijsgrot, warmtebank en behandelkamers wanneer ze niet genieten van het uitzicht vanaf hun balkon of het zonnedek of aan wal de geschiedenis en cultuur van het noordelijke stroomgebied van de Rijn ontdekken. 

Op de website van A-ROSA river cruises zijn al enkele artist impressions te vinden van de E-Motion (foto: A-ROSA). Tekst gaat verder onder de foto.

Hybride voortstuwing

In overeenstemming met de principes van zowel A-ROSA als Concordia Damen krijgt het schip een minimale milieu-impact. Zo wordt de E-Motion uitgerust met een hybride voortstuwingssysteem met batterijaandrijving. Bij het cruisen vaart de E-Motion op diesel, maar bij het binnenkomen en verlaten van de haven schakelt het schip over op een elektrische motor aangedreven door de batterij. Het schip wordt ook uitgerust voor walstroom, waardoor het in rust net zo schoon is als onderweg. Daarnaast is de romp geoptimaliseerd voor minimale weerstand en wordt alle warmte en overtollige energie waar mogelijk teruggewonnen.

"We zijn verheugd om de volgende fase in te gaan van de bouw van dit opwindende nieuwe schip", zegt projectmanager Johan Muilenburg van Concordia Damen. "Als traditionele maar innovatieve scheepsbouwer zijn we ervan overtuigd dat het schip een nieuwe standaard zal zetten in maatschappelijk verantwoord varen op de rivier. Ook zal de E-Motion de verwachtingen van haar gasten overtreffen als het gaat om comfort en voorzieningen."

De levering is gepland in het voorjaar van 2022, op tijd voor het zomerseizoen van het jaar.

Partners Maritiem Nederland