Concordia Damen bestelt 120 gensets bij MAN Rollo | Maritiem Nederland
Nieuws
De schepen worden door Shell gecharterd om minerale oliën te vervoeren in het ARA-gebied en het Rijn-netwerk.

Concordia Damen bestelt 120 gensets bij MAN Rollo

Redactie | woensdag 9 december 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Concordia Damen heeft tachtig LNG generatorsets en veertig diesel generatorsets besteld bij motorenfabrikant MAN Rollo. De gensets zijn bedoeld voor de veertig nieuwe binnenvaartschepen van het type Parsifal die Concordia Damen de komende vier jaar gaat bouwen. 

De duurzame tankers worden voortgestuwd door MAN Rollo generatorsets van elk 495 ekW die gebruik maken van LNG. Als back-up krijgt ieder schip een MAN Rollo diesel generatorset van 277 ekW aan boord. Wat de overeenkomst een extra bijzonder accent geeft is dat alle motoren Stage V gecertificeerd zijn. In de woorden van Concordia Damen: "Het milieu is de grote winnaar van deze deal."

Karel Schuurman, accountmanager Marine bij MAN Rollo, is opgetogen over de order: “Bij MAN Rollo staat duurzame innovatie hoog op de agenda. Wij zijn frontrunner in het ontwikkelen van LNG generatorsets voor de maritieme markt. Het conform Stage V certificeren van LNG generatorsets was daarmee een logisch vervolg. Voor motoren boven 300 kW is het heel uitdagend om aan Stage V te kunnen voldoen.”

Eerste oplevering eind 2021

De bouw van het eerste schip begint volgende maand en de oplevering is voorzien voor in november 2021. Vervolgens levert Concordia Damen iedere maand een volgend schip op. De schepen worden door Shell gecharterd om minerale oliën te vervoeren tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en het Rijn-netwerk.

Veertig nieuwe schepen betekent ook een grote stap voorwaarts voor LNG als brandstof in de binnenvaart. Schuurman: “LNG ontwikkelde zich al in een aantal maritieme markten en nu ook in de binnenvaart. Door de omvang van deze opdracht wordt het aandeel LNG in de sector een stuk groter en dat is een goede zaak. Ik ben dan ook blij dat wij een oplossing hebben kunnen vinden voor Stage V certificering. Deze motoren hebben overigens hun kwaliteiten reeds bewezen in andere maritieme markten met een IMO Tier III certificaat."

Veelbelovende toekomst

Naast de Stage V ontwikkeling op LNG is MAN Rollo ook vergevorderd in oplossingen op diesel boven de 300kW met een Stage V certificaat. "In breder opzicht ziet de toekomst zowel voor onze klanten als het milieu er veelbelovend uit”, aldus Schuurman.

Partners Maritiem Nederland