Concept ontwerp Damen voor miniatuur Pioneering Spirit | Maritiem Nederland
Nieuws
Het schip met een dubbel achtersteven kan afzinken, onder een platfrom manoeuvreren en deze in één keer van zijn onderstel liften. Foto Damen

Concept ontwerp Damen voor miniatuur Pioneering SpiritJan Spoelstra | donderdag 4 augustus 2016
Scheepsbouw, Damen, Pioneering Spirit

Op de Noordzee staan veel olie- en gasplatforms die in de komende decennia werkloos raken, daarom heeft Damen Shipyards een ontwerp gemaakt voor een schip dat de kleinere platforms snel en efficiënt kan verwijderen. Daartoe liet Damen Shipyards masterstudent Justin Rietveld (maritieme techniek, Rotterdam Mainport University) een conceptontwerp maken op basis van beproefde Damen schepen.

Het resultaat is een schip met een dubbel achtersteven dat half af kan zinken, achterwaarts onder een platform kan manoeuvreren en tijdens het leegpompen van de ballasttanks een platform van zijn sokkel kan liften. Dit type vaartuig zou volgens Damen de helft van alle platforms - tot 1.600 ton - op de Noordzee kunnen ontmantelen en naar de kade brengen.

Het schip valt modulair op te bouwen, zoals alle Damen schepen. Zo kan Damen al dan niet tijdelijk een helikopterdek, extra accommodatie voor personeel, kranen, of een constructie die van de twee achterdekken één groot dek maakt installeren. Daarmee kan het schip ook andere offshore werkzaamheden uitvoeren, zoals het installeren van offshore windturbines.

Damen bracht dit nieuws een week voordat Allseas aankondigde dat dat andere hefschip op 6 augustus na de afbouw op het binnenmeer van Maasvlakte 2 uit zou varen voor de eerste tests op zee: de 'Pioneering Spirit' van offshore specialist Allseas. Dit in Zuid Korea gebouwde schip mikt echter op een heel andere markt, namelijk het in één keer verwijderen van de allergrootste platforms op zee. Dit schip heeft ook een dubbele romp, kan ook in één lift operatie een platform van zijn sokkel liften, maar dan tot een gewicht van 48.000 ton. Wat dat betreft is het Damen ontwerp een  soort miniatuur Pioneering Spirit.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland