Composiet hijskabels | Maritiem Nederland
Nieuws
Kraanschip Happy Buccaneer is voorzien van composiet hijskabels.

Composiet hijskabelsPaul Steenhoff | zondag 4 maart 2012

De firma Fibremax uit Joure ontwikkelt composiet hijskabels voor de offshore industrie.

Nu er op steeds grotere diepten olie en gas wordt gewonnen,neemt de vraag naar lichtere kabels voor verankering van de platforms snel toe. Staal wordt te zwaar en onhandelbaar, polyester is bij dergelijke lengten niet stijf genoeg. Fibremax uit Joure springt in het gat.
Fibremax is een drie jaar jong bedrijf uit Joure dat zich heeft gespecialiseerd in de productie van composiet kabels. De kabels worden voornamelijk gemaakt uit aramidevezels (Twaron van Teijin Aramids), in de volksmond beter bekend als Kevlar, en dyneema-vezels (DSM). “Beide vezels kunnen hoge trekkrachten aan en zijn 80 tot 90 procent lichter vergeleken met staal”, vertelt Wilco van Zonneveld, business development manager bij Fibremax.
De kabels van Fibremax worden niet gevlochten of geslagen, maar afzonderlijke strengen vezels worden parallel naast elkaar gelegd en vervolgens beschermd door een gevlochten mantel die ook van een composiet is gemaakt. Van Zonneveld: “Op dit moment zijn we bezig met trekkrachttesten en die zien er veelbelovend uit. Oliemaatschappijen zijn geïnteresseerd en we hopen dat er snel meer orders worden geplaatst waardoor we een grotere fabriek kunnen neerzetten om lengtes tot 5.000 meter aan te kunnen. Het is nu nog een beetje het kip en ei-verhaal. Gaan we eerst bouwen en dan hopen op orders of draaien we het om? We leveren op dit moment al aan de offshore, dus ik heb goede hoop dat men de nek durft uit te steken. De techniek hebben we in huis.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland