Combinatie Sassevaart bouwt zeesluis Terneuzen | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Nieuwe sluis Terneuzen

Combinatie Sassevaart bouwt zeesluis TerneuzenBart Stam | donderdag 6 juli 2017
Binnenvaart, Baggeren, Havens

De bouw van de nieuwe zeesluis in Terneuzen gaat vrijwel zeker naar de Belgisch-Nederlandse aannemerscombinatie Sassevaart. Dit heeft de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) op 30 juni bekend gemaakt.

Eind 2017 moet de bouw beginnen, in 2022 moet de nieuwe sluis de eerste schepen schutten. Tot 25 augustus kunnen de twee andere consortia die nog in de race waren, Alliantie Sluis Terneuzen en Sas Ter Nessen, bezwaar aantekenen tegen de beslissing. Het winnende consortium bestaat uit BAM Infra en BAM Contracts alsmede de Belgische bedrijven DEME en bouwbedrijf Van Laere.

Net als in IJmuiden pleiten de scheepvaart en het havenbedrijfsleven al jaren voor een grotere zeesluis in Terneuzen, de verbinding tussen de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. “Het scheepvaartverkeer is in de loop der jaren steeds drukker geworden,” zegt communicatieadviseur Jan van Gorp van Nieuwe Sluis Terneuzen. “Daarnaast nemen de afmetingen van zowel binnenvaart- als zeeschepen voortdurend toe. Hierdoor voldoen de Oost- en Westsluis, die beide in 1968 zijn opgeleverd, niet meer.”

934 miljoen euro

De Oostsluis, bestemd voor binnenvaartschepen, is 280 meter lang en 23 meter breed. De Westsluis voor zeeschepen meet 290 bij 40 meter. Dit betekent een bovengrens voor schepen van 83.000 dwt en 12,5 meter diepgang. De nieuwe zeesluis krijgt de afmetingen 427 x 55 x16,44 meter. Hierdoor kunnen vanaf 2022 ook Nieuw Panamax schepen tot 366 meter en een laadvermogen van 150.000 dwt de haven van Gent aanlopen. Dit geldt ook voor containerschepen tot 12.000 TEU.

Het project kost 934 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de zeesluis in IJmuiden ( 848 miljoen) van 500 x 70 x 18 meter. Volgens Van Gorp heeft dit vooral te maken met de beperkte ruimte en de complexe logistiek in Terneuzen. “De nieuwe sluis komt op de locatie van de Middensluis uit 1910 die wordt gesloopt. Daarnaast hebben we ook diverse bedrijven moeten afbreken en verhuizen en diverse landtongen afgegraven. Tijdens de bouw mag de scheepvaart in beide sluizen geen hinder ondervinden van de werkzaamheden, net als het wegverkeer.”

Samen met de haven van Gent betaalt Vlaanderen zo’n 696 miljoen euro. Nederland draagt 190 miljoen bij, de Europese Unie de resterende 48 miljoen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland