COLUMN: 'Vlagvertoon opent deuren' | Maritiem Nederland
Nieuws
COLUMN: 'Vlagvertoon opent deuren'

COLUMN: 'Vlagvertoon opent deuren'Sander Vergroesen, managing director IRO | zaterdag 23 maart 2013
Maritieme Cluster, Offshore

Op 18 en 19 februari vond een Nederlandse handelsmissie plaats langs zeven grote olie- en gasbedrijven in Australië. Dit onderstreept het belang van ambassades.

Het ontwikkelen en ontginnen van olie- en gasvelden gaat hand in hand met de economische groei in landen als Brazilië, Australië en Mexico. Leden van IRO, de branchevereniging voor toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie, staan aan de basis van wereldwijde economische groei. Eén van IRO’s activiteiten is daarom ook het organiseren van een Holland Paviljoen op de grote internationale olie- en gasbeurzen.


Zo stonden we vorige week op de beurs Australasian Oil & Gas in Perth aan de Australische westkust. Voorafgaand vond er in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Australië een handelsmissie plaats. Vijftien Nederlandse toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie zaten dankzij de inzet van de ambassade aan tafel met de directies van zeven hoofdrolspelers in het ontwikkelen van olie- en gasvelden in wateren rondom Australië. Dit levert nuttige handelsrelaties, orders, extra export en werkgelegenheid in Nederland op. Vooral  dat laatste zouden politici toe moeten juichen. Maar ik krijg vaak de indruk dat onze politici te weinig oog hebben voor onze innovatieve offshore industrie, dat men niet weet dat die in de top vijf van de wereld meedraait als het gaat om technische vernieuwing en innovatie.

We moeten bezuinigen, maar het zou heel onverstandig zijn als dit ten koste gaat van ambassades in landen waar de economische groei voor een belangrijk deel wordt bepaald door de opbrengst van hun olie- en gasreserves. Ik ben ervan overtuigd dat extra investeringen in deze vooruitgeschoven posten van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven op termijn dubbel en dwars worden terugverdiend.

 

Vorig jaar bezochten Koningin Beatrix, het kroonprinselijk paar en twee ministers Abu Dhabi tijdens een handelsmissie. Dit opende deuren van directiekamers bij de Abu Dhabi National Oil Company, een groot staatsbedrijf. Ik heb zien gebeuren dat kleinere leden hun producten lieten zien en dat een directeur zei: ‘Deze innovatie zoeken wij al jaren’, waarop het orderen in een stroomversnelling raakte. Zonder Nederlands vlagvertoon is een dergelijk groot bedrijf vrijwel onbenaderbaar voor onze leden.


Als je met vlagvertoon binnenkomt, met steun van Nederlandse ambassades, met de ministers, dan heeft dat een enorme aanzwengelende werking voor de Nederlandse economie. De Nederlandse offshore bedrijven en de maritieme sector zijn het waard om trots op te zijn en over de hele wereld te ondersteunen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland