NG Shipyards bouwt energiezuinig schip voor Coastwise | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de Monomaran Crewtender voor Coastwise Offshore Services.

NG Shipyards bouwt energiezuinig schip voor CoastwiseRedactie | vrijdag 28 augustus 2020
Offshore, Scheepsbouw

Op 27 augustus zijn bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de handtekeningen gezet onder het contract voor een nieuw te bouwen energiezuinig en brandstof besparend aluminium schip voor de offshore windindustrie, met een optie op nog drie. Het gaat om een bijzonder nieuw scheepstype dat de stabiliteit van een catamaran koppelt aan de snelheid en brandstofefficiency van een monohull.

Opdrachtgever is Coastwise Offshore Services, de nieuwe scheepvaartonderneming van Eelko Wijdieks, Douwe van den Berg en Onno Nienhuis, die zich vanuit Lauwersoog toelegt op de offshore windindustrie. Voor het commercieel management van het schip tekent SeaZip Offshore Service in Harlingen. Wijdieks en Van den Berg, die al jaren actief zijn op de droge-ladingmarkt, breiden hun activiteiten uit naar de offshore energiemarkt. Na in contact te zijn gekomen met Albert Keizer, directeur van Next Generation Shipyards, en het Ondernemershuis Noord Groningen vielen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Best of two worlds

Van den Berg: “Albert Keizer had al langere tijd de intentie om een eigen crewtender te ontwerpen. Onze plannen sloten goed op elkaar aan. In nauwe samenwerking met scheepsarchitect Fred van Dorresteijn (VDD-Design/Dordrecht) wist Keizer onze uitgangspunten te vertalen in een bijzonder scheepsontwerp. Het ontwerp biedt de stabiliteit van een traditionele catamaran en de snelheid en brandstofefficiency van een monohull. Dat betekent: ultiem comfort bij optimale prestaties. The best of two worlds.”

De combinatie is terug te vinden in de naam waaronder het nieuwe scheepstype op de markt komt: 30 Pax Monomaran Crewtender-Endurance class NG2727. Het schip dat Coastwise volgend jaar december geleverd krijgt, gaat varen onder de naam COS Master. Het aluminium schip heeft een lengte van ruim 27 m, biedt ruim en comfortabel plaats aan 30 passagiers en kan 15-22 ton lading vervoeren. Het is uitgerust met een dekkraan. De kruissnelheid bedraagt 27 knopen. Met het innovatieve en duurzame ontwerp zet Next Generation Shipyards een concept neer dat aantrekkelijk is voor de markt en symbool staat voor de rol die de regio Groningen wil spelen op het gebied van energietransitie en hernieuwbare energie.

Plannen bedenken is één, plannen uitvoeren is een heel ander verhaal. Daar is geld voor nodig. In dit geval: 5 miljoen euro. Ondanks de coronacrisis wisten Wijdieks en Van den Berg dit te klaren. Extra opmerkelijk is dat de ‘anticyclische financiering’ is gerealiseerd. In korte tijd wist Coastwise, met de hulp van Ondernemershuis Noord Groningen, een kleine groep private investeerders voor het project te interesseren. De deelname van ondernemer Onno Nienhuis als partner/owner zorgde voor een versnelling. In de ontwikkelfase hielp de Provincie Groningen met een startsubsidie. Het Fonds Nieuwe Doen, dat projecten financiert op het gebied van zorg, duurzame energie en leefbaarheid in de provincie Groningen, verstrekte een lening, mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Ship management

Na oplevering van de schepen besteedt Coastwise Offshore Services het commercieel management van de Monomaran Crewtender uit aan SeaZip Offshore Service in Harlingen. SeaZip heeft de afgelopen tien jaar een stevig netwerk opgebouwd in de offshore wind- en gas- en olie-industrie, zowel in Noord-Europa als elders in de wereld. Douwe van den Berg: “We gaan dankbaar gebruikmaken van de expertise en internationale contacten van SeaZip. Onze schepen, geschikt voor dertig passagiers, zijn een goede aanvulling op de schepen van SeaZip die berekend zijn op twaalf personen.”

Voor het operationeel management van de schepen tekenen Wijdieks en Van den Berg zelf. Letterlijk, want volgens de beste kapitein/eigenaar-traditie gaan ze zelf als kapitein op de schepen varen. Voor de rest van de bemanning – twee tot vijf man, afhankelijk van het project – beschikken ze over een pool van ervaren professionals. Van den Berg: “Het innovatieve, duurzame ontwerp van het schip en onze persoonlijke betrokkenheid bij de operationele processen staan borg voor de kwaliteit van de dienstverlening. De markt van offshore wind groeit en is een belangrijke factor voor de werkgelegenheid in Groningen. We zijn er trots op daar een aandeel in te hebben.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland