CIG bouwt wind farm support vessel voor Acta Marine | Maritiem Nederland
Nieuws

CIG bouwt wind farm support vessel voor Acta MarineJan Spoelstra | dinsdag 10 februari 2015
Scheepsbouw, Offshore Wind, Van Oord

De Central Industries Group (CIG) is door Acta Marine gecontracteerd voor de bouw van een wind farm support vessel, de ‘Acta Orion’.

De eerste charteraar voor het schip is al binnen, dat is Van Oord die het schip inzet bij de bouw van het Gemini windpark. De aanleg van het Gemini windpark heeft een grote spin-off richting Nederlandse scheepsbouwers en hun toeleveranciers.

Het DP-2 vaartuig (108x16 meter) biedt accommodatie en werkruimte aan 75 opvarenden. Het schip beschikt over twee landingsplaatsen voor zogenaamde ‘crew transfer vessels’, kleinere schepen die monteurs van en naar de windmolens brengen. Daarnaast rust CIG het nieuwe schip uit met een bewegingscompenserende loopbrug, waardoor het overzetten van technici en uitrusting tussen vaartuig en windmolens veilig en efficiënt kan verlopen. CIG optimaliseerde het ontwerp met als doel om een schip te bouwen dat de best mogelijke inzetbaarheid en comfort biedt in zwaardere weer- en zeecondities. Deze omstandigheden komen regelmatig voor in windmolenparken die verder uit de kust staan.

De oplevering van het nieuwe vaartuig zal naar verwachting in september 2015 plaatsvinden. Momenteel is de romp in aanbouw in Polen. De afbouw vindt plaats in het noorden van Nederland. Direct na de oplevering zal aannemer Van Oord de Acta Orion charteren voor inzet bij de aanleg van het Gemini windmolenpark, dat 85 kilometer ten noorden van de Groningse kustlijn komt.

Het nieuwe schip wordt de grootste in de vloot van Acta Marine. Voor de komende maanden is het bedrijf uit Den Helder voornemens verdere investeringen in de offshore windmolenmarkt te doen door middel van vlootuitbreiding met crew transfer schepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland