Chinese massage | Maritiem Nederland
Nieuws

Chinese massageRoeland Dobbelaer | woensdag 12 juli 2006

 

 

 

 

Veel Nederlandse mannen van rond de 1,90 meter met een zittend bestaan hebben rugpijn. Is dit een typisch Nederlands verschijnsel? Daar heb ik geen statistieken over, maar ik neem aan van wel. Want Nederlandse mannen zijn de langste ter wereld. Zelf behoor ik ook tot die categorie. Na jaren van fysiotherapie en andere behandelingen, kreeg ik van een vriend de tip om me te melden bij een Chinees gezondheidscentrum aan de Biltstraat in Utrecht. Toen ik daar mijn opwachting maakte vertelde een Chinese heer van middelbare leeftijd me, via zijn gebrekkig Nederlands sprekende tolk (zijn vrouw), dat het totaal mis zat met mijn gezondheidstoestand. Ik moest me direct overgeven aan allerlei Chinese medicijnen, theetjes en andere zaken. Ook moest ik dringend een Chinese massage ondergaan. De prijs voor een uur massage bleek slechts 35 euro te zijn. Kom daar bij Nederlandse therapeuten maar eens om.

 

Met het gelukzalige gevoel dat de lage lonen in China ook doorwerken in Nederland, kleedde ik me uit en dacht een lekker uurtje tegemoet te gaan. Dat pakte anders uit. Chinese massage staat ongeveer gelijk aan marteling. Was ik tot dusver gewend aan zachte, voorzichtige behandeling, bij de Chinese variant staat ‘hard’ centraal. Beuken, slaan, kloppen, trillen, duwen: aan alle kanten werden vet, spieren en botten aangepakt alsof mijn lijf het deeg van een pizzabakker was. Ik vroeg me af of er een methode in zat. En jawel: de keer erop gaf een andere masseur me exact dezelfde behandeling. Wederom volgens dezelfde hardhandige methode. En nu vraagt u zich af: werkt het? Jazeker, het werkt, anders was ik niet teruggegaan. Als de blauwe plekken zijn verdwenen, ben ik een paar maanden verlost van pijntjes en kan ik gerust weer langdurig aan pc en bureau zitten.

 

Waarom vertel ik u dit? Dit nummer van Maritiem Nederland bevat een aantal artikelen over de opkomst van de Chinese economie. De centrale boodschap luidt: wie nu niet aanhaakt, mist de boot. We hebben geen keuze. China rules the waves. Dit geldt niet alleen voor de maritieme sector, maar voor alle Nederlandse branches. Is het leuk, zakendoen in China? Is het vriendelijk, aardig, zoals we in Nederland gewoon zijn? Nee, het is als een Chinese massage: hard, overdonderend en het doet overal pijn. De Chinezen zijn bijna in alles beter, sneller en groter. En dat laten ze je voelen. Het Chinese model wijkt met andere woorden geheel af van wat u gewend was. Levert het dan wat op? Jazeker, al menig westers bedrijf legt het zakendoen in China geen windeieren. Wie geen rugpijn meer wil, laat zich behandelen door een Chinese masseur. Wie zakelijk mee wil komen in de maritieme sector, zorgt als een haas voor Chinese partners.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland