Celebrity Flora klaar voor vertrek | Maritiem Nederland
Nieuws
Samen met de nieuw ontworpen romp, verbruikt de Celebrity Flora 15 procent minder brandstof (foto: De Hoop)

Celebrity Flora klaar voor vertrekErik van Huizen | vrijdag 3 mei 2019
Cruise

Scheepswerf De Hoop heeft onlangs de proefvaarten op zee met het expeditie cruiseschip Celebrity Flora met succes afgerond. Nog deze maand vertrekt het schip naar het Zuid-Amerikaanse Ecuador voor de doop.

Na de ceremonie gaat de Celebrity Flora het hele jaar door voor de Amerikaanse rederij Celebrity Cruises cruises maken rond de Galapagoseilanden.

Om de uitstoot van schadelijke emissies zo laag mogelijk te houden in een natuurgebied als de Galapagos, staan in de machinekamer van de dieselelektrische Celebrity Flora vier C32 dieselgeneratorsets van Caterpillar met een SCR-installatie. Dit vermindert de uitstoot van stikstofoxide (NOx) volgens De Hoop ‘aanzienlijk’.

Met de twee roerpropellers van 1450 kW en de 400 kW boegschroeven bereikt het schip een kruissnelheid van 12 knopen. Samen met de nieuw ontworpen romp, verbruikt het schip 15 procent minder brandstof. 

Volledig voorbereid

Het duurde bijna een jaar na de eerste discussie met Royal Caribbean Cruise Lines, het moederbedrijf van Celebrity Cruises, voordat de eerste blokken op de werf in Tolkamer konden worden geplaatst. Volgens CEO Patrick Janssens van De Hoop, wist zijn werf het prestigieuze contract binnen te halen vanwege de opgebouwde ervaring met technisch geavanceerde offshore-schepen en de kennis in het ontwikkelen van luxe riviercruiseschepen.

Janssens: "Meer dan een decennium zijn we betrokken geweest bij kleinere projecten voor zeeschepen, met de bijbehorende ontwikkelingen in ontwerpen en de investeringen in kennis. Dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het blijkt een ideale basis om de groeiende markt van expeditie cruiseschepen te betreden. We waren volledig voorbereid toen de uitdaging van Celebrity Cruises ontstond."

Maar om te varen rond de Galapagoseilanden, een natuurgebied met eigen wet-, en regelgeving, was meer nodig dan het verminderen van de emissies. Zo werden eisen gesteld aan het licht dat het schip in de nacht verspreid, het geluid onder water de plaatsing van apparatuur aan boord en het omgaan met afval.

Luxe suites

Aan boord van de Celebrity Flora kunnen honderd passagiers en tachtig bemanningsleden verblijven. De passagiers staan vijftig passagiershutten ter beschikking verdeeld over de dekken vijf en zes. Het zijn allemaal suites, met royale badkamers en geïntegreerde balkons. De Penthouse Suite heeft zelfs een aparte binnen- en buitenruimte. Alle suites zijn volledig geautomatiseerd. Alles is met één druk op de knop te regelen. 

In het meinummer van Maritiem Nederland verschijnt een uitgebreid interview met Patrick Janssens over de bouw van de Celebrity Flora.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland