CBRB wil gelijk speelveld voor oceaan- en riviercruises | Maritiem Nederland
Nieuws

CBRB wil gelijk speelveld voor oceaan- en riviercruises

redactie | vrijdag 17 september 2021
Binnenvaart, Cruise

Bedrijven in de oceaan- en riviercruisesector worstelen met de impact van het EU-inreisverbod. In Nederland gelden andere reisbeperkingen dan in andere EU-landen. Het gevolg is dat Nederlandse havens worden gemeden en dat inschepen vanuit Nederlandse havens logistiek niet mogelijk is. Ook worden excursieprogramma's van buitenlandse cruisemaatschappijen in Nederland geschrapt.

Reizigers uit hoog risicogebieden moeten bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Omdat de gemiddelde duur van oceaan- en riviercruisereizen in Europa 7 tot 14 dagen is, zou dit betekenen dat deze reizigers hun reis moeten annuleren. Hier staat tegenover dat deze reizigers tot de Short Stay-categorie behoren, een van de vrijgestelde categorieën van he EU-inreisverbod. Dit betekent dat ze maximaal 12 uur in Nederland mogen blijven. In andere EU-landen gelden andere regels voor deze reizigers, variërend van een extra PCR test tot een verblijf van 24 of 48 uur. 

De ongelijke behandeling van reizigers in Nederland en andere EU-landen was aanleiding voor het CBRB om samen met IG Rivercruise, CLIA, Rivercruise Europe, European Barge Union, Amsterdam Cruise Port en Dutch Delta Cruise Port een position paper te schrijven. Hierin roepen de belangenorganisaties de Nederlandse overheid op om de regels voor Short Stay in Nederland gelijk te trekken met de rest van Europa om weer een gelijk speelveld te krijgen binnen Europa.

Uitzondering komt te vervallen

De organisaties hadden succes met hun oproep. Tijdens de persconferentie van het Nederlandse kabinet op 14 september werd bekend gemaakt dat de quarantaineregels voor reizen naar Nederland binnenkort veranderen. Vanaf 22 september hoeven gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoog risicogebieden niet meer in quarantaine. Dat betekent dat daarmee ook de uitzondering (Short Stay) op de quarantaineplicht is komen te vervallen.

Partners Maritiem Nederland