Catamarans Rederij Doeksen zijn klaar voor bio-LNG | Maritiem Nederland
Nieuws
De dit jaar opgeleverde catamaran Willem de Vlamingh van Rederij Doeksen vaart voorlopig nog op LNG.

Catamarans Rederij Doeksen zijn klaar voor bio-LNG

redactie | dinsdag 15 juni 2021
Maritieme Cluster, MET Event

Op 14 juni bracht demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) een werkbezoek aan Rederij Doeksen te Harlingen. Onlangs heeft Doeksen twee nieuwe veerboten in de vaart genomen die op LNG varen. Het ministerie is blij met deze stap en helemaal met de aankondiging dat ook de transitie naar varen op bio-LNG nu echt op de agenda staat.

In 2020 resp. 2021 heeft Doeksen de LNG-catamarans Willem Barentsz en Willem de Vlamingh in gebruik genomen. Deze veerboten vervoeren 700 passagiers en 61 auto’s per overtocht op uitsluitend LNG. De schepen worden ingezet op de veerverbindingen van en naar Harlingen, Vlieland en Terschelling.

Door te varen op LNG levert Rederij Doeksen een bijdrage aan het behoud van het kwetsbare leefmilieu van het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee. "De milieuvoordelen zijn helder: fors minder schadelijke emissies aan fijnstof (- 95%), SOx (-100%) en NOx (-90%). De emissies van de hoofdmotoren voldoen aan de Euro Stage V-norm. Bij deze gasmotoren is nabehandeling van de uitlaatgassen niet meer nodig", zegt algemeen directeur Dirk Spoor.

Verdere reductie met bio-LNG

In de nabije toekomst staat bio-LNG op de agenda. Door de efficiënte rompvorm, talloze energiebesparende innovaties en het gebruik van uitsluitend LNG, wordt nu al een 10 tot 20 procent CO₂-reductie bereikt. Met de overstap naar bio-LNG is een reductie van 85 procent mogelijk. Het zou mooi zijn als die bio-LNG in de toekomst in het noorden van Nederland wordt gemaakt.”

Sustainable Fuel Plant (met vestigingen in Harlingen, Farmsum en Westdorpe) heeft aangekondigd om in 2023 bio-LNG te zullen gaan leveren. Bio-LNG wordt gemaakt uit organische reststromen van o.a. de landbouw en voldoet dan ook aan de hoogste eisen van duurzaamheid. SFP produceert nu al 21 miljoen m3 groengas in Westdorpe (Zeeland). Binnenkort wordt gestart met de bouw van een nieuwe installatie in Harlingen. Per jaar zal er 9 kiloton worden geproduceerd.

Eenderde van dit volume is voldoende om beide schepen van Rederij Doeksen het hele jaar op 100 procent bio-LNG te laten varen. Ook is er al grote belangstelling vanuit het wegvervoer. Nu rijden er 1.000 trucks op LNG. Inzet is dat er in 2030 10.000 trucks op bio-LNG rijden.

Sector durft te investeren

Ook het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is positief over de stap van Rederij Doeksen en SFP om de transitie van LNG naar bio-LNG verder vorm te geven. Sinds het afsluiten van het convenant bio-LNG staat de transportsector in de startblokken om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord 2030 versneld te gaan realiseren. Het I&W-beleid heeft inmiddels zodanige vorm gekregen dat de sector durft te investeren in deze transitie.

 

Partners Maritiem Nederland