C-Job ontwerpt autonoom schip voor havenonderhoud | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van het ontwerp van C-Job van een autonomous underwater maintenance dredger.

C-Job ontwerpt autonoom schip voor havenonderhoud

Redactie | donderdag 14 november 2019
Scheepsbouw, Baggeren, Havens

In Trondheim (Noorwegen) heeft C-Job Naval Architects zijn ontwerp van een Autonomous Underwater Maintenance Dredger (AUMD) onthuld. Het autonome vaartuig is speciaal ontwikkeld voor havenonderhoud. 

Vergeleken met een traditioneel baggerschip heeft het concept van C-Job aanzienlijk minder vermogen nodig. Hierdoor is het mogelijk om batterijen aan boord te zetten die het ontwerp van stroom voorzien waardoor het tot 12 uur aaneengesloten bezig kan zijn met baggeractiviteiten.

Minder vermogen

"Tijdens de ontwikkeling hebben we de prestaties van dit vaartuig vergeleken met een traditionele sleephopperzuiger", zegt Rolph Hijdra, onderzoeksleider autonome schepen bij C-Job. “Dit toonde aan dat de Autonomous Underwater Maintenance Dredger 55 procent minder voortstuwingsvermogen nodig heeft en - door het schip onder te dompelen - konden we de opvoerhoogte van de baggerpomp verkleinen waardoor er 80 procent minder baggerpompvermogen nodig is.”

Niet alleen het benodigde vermogen verminderd door het ontwerp onderwater te laten werken, het verhoogt ook de inzetbaarheid. Omdat ze gedurende de volledige baggercyclus onder water blijft, verminderen de bewegingen ten gevolge van golven. Ze hoeft alleen naar de oppervlakte te komen voor reparatie, onderhoud en het opladen van haar batterijen. De AUMD heeft hetzelfde hoppervolume als het traditionele baggerschip, terwijl de totale lengte van het ontwerp van C-Job 20 procent korter is.

Interessant potentieel

Hijdra: “Autonome scheepvaart biedt reders enorm potentieel, met zowel technisch ontwerp als economische voordelen. Uit ons onderzoek blijkt dat, met een conservatieve schatting, scheepseigenaren met de AUMD na vijftien jaar bijna twee keer zoveel winst kunnen verwachten. Hoewel er een hogere initiële investering is, zijn de operationele kosten veel lager, waardoor het een interessante optie is voor bedrijven om te overwegen."

Behalve naar verminderde stroomvraag, duurzaamheid en bruikbaarheid keek het R&D Team van C-Job bij de ontwikkeling ook naar andere aspecten. Onder meer een noodtoegang voor duikers en datacommunicatie met het schip via op de wal gebaseerde communicatienetwerken zoals 4G of 5G.

 Hieronder een filmpje van C-Job over het ontwerp. Tekst gaat verder onder de video.

Nog veel stappen nodig

“Voor we autonome schepen zoals de Autonomous Underwater Maintenance Dredger kunnen realiseren, zijn er nog vele stappen nodig", zegt Tim Vlaar, technisch directeur van C-Job. "Belangrijk is dat alle belanghebbenden, zoals classificatiebureaus, havenautoriteiten, autonome technologiebedrijven en lancerende klanten samenkomen. Daarnaast zullen we autonome scheepsontwerpen verder moeten ontwikkelen om de mogelijkheden van autonome scheepvaart beter te kunnen verkennen."

Partners Maritiem Nederland