Brexit kan ramp betekenen voor Nederlandse visserij | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Brexit kan ramp betekenen voor Nederlandse visserijErik van Huizen | woensdag 5 juli 2017
Visserij

Het Verenigd Koninkrijk wil vanwege de Brexit een einde maken aan de zogenoemde London Fisheries Convention. Hierdoor mogen Nederlandse vissers op termijn niet meer vissen in de strook tussen 6 en 12 mijl uit de Britse kust.

De gevolgen hiervan voor de Nederlandse visserij vallen weliswaar mee, maar de Nederlandse vissers vrezen dat ze straks ook niet meer mogen vissen in de 200-mijlszone.

De London Fisheries Convention werd in 1964 getekend. Naast het Verenigd Koninkrijk en Nederland tekenden ook Frankrijk, België, Duitsland en Ierland. Hierdoor mochten deze landen in elkaars 12-mijlszone gaan vissen. Dat is door de Brexit straks verleden tijd. Het betekent echter ook dat de Britten niet meer mogen vissen in de 12-mijlszone van de andere landen. Maar daar lijkt de Britse minister van Milieu Michael Gove niet mee te zitten. Hij kwalificeert het opzeggen van de conventie als een belangrijke stap om de controle over het Britse visserijbeleid weer terug te krijgen. “Het betekent dat we voor het eerst in vijftig jaar weer zelf kunnen beslissen wie in onze wateren mogen vissen. Dit moet zorgen voor een meer winstgevende en duurzame visserij in ons Verenigd Koninkrijk.” 

Britain rules

Voor voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond kwam de boodschap van de Britten als een klap. Hij had gehoopt op een zachtere Brexit voor de visserij en wijst op de vele emoties die spelen bij de Britten als het om de visserij gaat. “Ze willen hun kroonjuwelen beschermen. Het is echt Britain rules the waves.”

Hoewel de Nederlandse visserij in de 12-mijlszone volgens Nooitgedagt niet veel voorstelt -de Nederlandse vissers mogen daar niet overal vissen en ook niet op elk soort - ziet hij het verbod op het vissen in de 12-mijlszone echter als een opmaat voor het ook niet meer mogen vissen in de 200-mijlszone. “En dat zou echt een ramp zijn voor de Nederlandse visserij. Daar halen we als Nederlandse visserij ruim 50 procent van onze vis. En dat willen we natuurlijk graag zo houden.”

Nooitgedagt wil een eventueel verbod op vissen in de 200-mijlszone voorkomen door heel veel bekend te maken van wat de gevolgen hiervan zijn. Vooral de Europese onderhandelaars moeten dat weten tijdens de Brexit onderhandelingen. Nooitgedagt heeft hiervoor al een ‘Brexit team’ samengesteld van de samenwerkende trawlers en kotters en er wordt samengewerkt in de European Fisheries Alliance (EUFA).

Volgens het ministerie van Economische Zaken hebben de Britten echter al aangegeven bereid te zijn om in de onderhandelingen over de Brexit te praten over toegang tot de 200-mijlszone voor de Nederlandse vissers. Maar volgens Nooitgedagt moet Europa oppassen met het uitwisselen van zaken tijdens de onderhandelingen en is alles pas zeker als alle onderhandelingen over de Brexit achter de rug zijn. “Het komt aan op de laatste dag.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland