Bredere keersluis maakt regioplan niet onmogelijk | Maritiem Nederland
Nieuws
Impressie van de ruimere doorgang door de Afsluitdijk bij Kornwerderzand.

Bredere keersluis maakt regioplan niet onmogelijkKarin Broer | maandag 6 oktober 2014
Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

Voor de bouw van grotere schepen op de werven aan het IJsselmeer en voor de komst van kustvaartschepen naar bijvoorbeeld Kampen, moet de sluis in de Afsluitdijk op termijn vergroot worden.

Rijkswaterstaat past het ontwerp aan van een keersluis aan de noordzijde van het sluiscomplex bij Kornwerderzand. Dat blijkt uit een brief van minister Schultz aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk zouden hier twee keersluizen van ieder 16 meter worden gebouwd als onderdeel van de grote opknapbeurt van de Afsluitdijk. Dit ontwerp bleek echter in strijd met de eigen Richtlijnen Vaarwegen van Rijkswaterstaat. Nu komt er één keersluis die in totaal 42 meter breed is.

Dat is goed nieuws voor de regio (provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en acht gemeenten) die pleit voor een bredere en diepere sluiskolk waardoor grotere schepen de scheepswerven in het gebied kunnen bereiken. In het ontwerp van de regio (www.deafsluitdijk.nl/projecten) wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de, als stormvloedkering noodzakelijke, keersluis. De bredere keersluis is echter niet genoeg, het gaat om de aanpassing van de hele sluiskolk. Gedeputeerde Sietske Poepjes van Friesland die de lobby trekt: “Vergelijk het met een huis. De voordeur wordt nu in ieder geval breed genoeg, nu gaat het erom de gang breder te maken.”

De aanpassing van Rijkswaterstaat geeft de regio meer tijd om financiering te zoeken voor het regionale plan. Schultz heeft steeds gezegd dat de regio de extra kosten zelf moet dragen. Over hoeveel die extra kosten zijn verschillen rijk en regio van mening (rijk 120 miljoen, regio 75 miljoen).

Poepjes verwacht dat de regio binnen drie maanden met een aanbod voor financiering komt. Het bedrijfsleven, zoals superjachtbouwers De Vries/Feadship in Makkum en Huisman in Vollenhove en scheepswerf Barkmeijer, heeft 20 miljoen toegezegd, aldus de gedeputeerde. Volgens berekeningen leidt een brede sluis tot een omzetstijging in de scheepsbouwsector van 65 miljoen per jaar en zo’n 300 extra arbeidsplaatsen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland